Jak je to doopravdy s Úsvitem, stanovisko poslaneckého klubu hnutí

11.02.2015 15:28

To, co se nyní děje v hnutí Úsvit není žádný puč ani převrat. Je to výsledek demokratických procesů, které se v rámci hnutí odehrávají.

Jak je to doopravdy s Úsvitem, stanovisko poslaneckého klubu hnutí
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Na pondělním poslaneckém klubu byl předložen návrh na to, že by se hnutí Úsvit mělo začít široce integrovat s dalšími regionálními stranami a hnutími a konečně se otevřít lidem a začít přijímat nové členy.

Jak uvedl předseda poslaneckého klubu Marek Černoch: „Rozumíme, že z Tomia Okamury mluví emoce. Musí ale pochopit, že se demokraticky hlasovalo dvakrát. Jednou na poslaneckém klubu to bylo 10 proti 1 poslanci, podruhé na předsednictvu hnutí to bylo 4 proti 1 člověku. Puč dělá hrstka lidí, jako byla Leninova parta. Tady je ale absolutní většina přesvědčená o tom, že má vzniknout integrační strana, která má být otevřená všem lidem. OTEVŘENÁ STANA VŠEM LIDEM, kteří se chtějí zapojit do veřejného života. Všichni doufáme, že Tomio i veřejnost pochopí, že to není revoluce ale evoluce. Hnutí Úsvit se teď konečně bude moci otevřít lidem a sympatizantům a pracovat jako standardní politický subjekt. Doufáme, že Tomio bude respektovat výsledek hlasování a že s námi půjde dál."

K tomu místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam dodává: „Poslanecký klub se vyslovil, že v rámci budoucí strategie chce založit novou politickou stranu s jasně definovanými stanovami, programem a s možností přijímání řádných členů. Součástí této vize je kooptace stávajícího hnutí Úsvit do nové struktury i s její strukturou a samozřejmě i předsedou hnutí - což je interní věcí hnutí a tedy jeho členů."

Poslankyně Jana Hnyková k vyjádřením předsedy Okamury dodala: „Nařčení, že jsme pučisté, se mě bytostně dotýká. Tak jako já, tak i ostatní kolegové jsme doposud pracovali pro hnutí a odváděli poctivou práci. Propagovali jsme dobré jméno hnutí a věřte, že to nebylo vždy jednoduché. Ani v Poslanecké sněmovně, ani na veřejnosti.To, jakým způsobem se o nás předseda hnutí vyjadřuje, mě uráží. Sama jsem byla přítomna schůzek mezi panem předsedou a politickými subjekty v Libereckém kraji, u kterých pan předseda vyjednával možnou spolupráci na vzniku nového uskupení pro krajské a parlamentní volby. Vždy jsem jednala s panem předsedou narovinu a takzvané špinavé prádlo prala doma za zavřenými dveřmi. Nevyvíjela jsem žádnou činnost za zády kolegů, jak tomu bylo v případě bývalého předsedy klubu pana Radima Fialy, či pana předsedy Okamury. V Poslanecké sněmovně i mimo ni budu dále hájit obyčejné lidi, kteří potřebují pomoc. Ať jsou to senioři, zdravotně postižení, děti, či rodiny. A zároveň budu vždy bojovat a podporovat principy přímé demokracie."

Současně se poslanecký klub vyslovil, že je i nadále zásadním tématem pro pokračující strukturu téma přímé demokracie a body tzv. Volebního desatera a že je nezbytné takový program obohatit o jasně definovanou ekonomickou strategii politického středu.

Marek Černoch,
předseda poslaneckého klubu

Petr Adam, místopředseda
poslaneckého klubu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice