Jakob (TOP 09): Mokřad v Lysé nad Labem je zachráněn

05.08.2020 9:15

Krajští zastupitelé 24.6. loňského roku schválili prodej pozemků u Lysé nad Labem za účelem výstavby výcvikového areálu Světa záchranářů. Zastupitel Jan Jakob (TOP 09) však zastupitele upozornil na fakt, že na pozemku se nachází ekologicky významný mokřad Žabák.

Jakob (TOP 09): Mokřad v Lysé nad Labem je zachráněn
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Jan Jakob

Zároveň inicioval petici na jeho záchranu. Zastupitelé na svém zasedání 3.8. svůj původní záměr změnili, Svět záchranářů bude stát pravděpodobně ve Vrchbělé na Mladoboleslavsku.

“Oceňuji, že jsme dnes napravili chybné rozhodnutí, které v konečném důsledku mohlo nenávratně poškodit životní prostředí. O možnosti záchrany mokřadu Žabák jsem informoval zastupitele při předchozím zasedání krajského zastupitelstva a následně jsem inicioval petici, kterou podpořilo tři tisíce občanů. Po několika měsících tak můžeme s klidem říct, že mokřad zůstane a výcvikový areál bude ve Vrchbělé na Mladoboleslavsku”, uvádí opoziční zastupitel Jan Jakob (TOP 09).

I přes revokaci usnesení ale Jan Jakob uvádí, že bude další osud mokřadu Žabák sledovat: “Ještě není úplně dobojováno. Je potřeba pohlídat, aby kraj změnu postoje dodržel. Budoucí využití lokality bude mít navíc v rukou město Lysá nad Labem a je nutné na tamější vedení apelovat, aby budoucí zásahy více konzultovalo s veřejností i ochránci přírody. Vysušit mokřad nebo provádět zásahy vedoucí k jeho poškození si nemůžeme v současné klimatické situaci dovolit.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.