Jan Bureš: Německý průmysl překvapivě šlápl na brzdu

07.08.2015 14:08

Německý průmysl v červnu překvapivě šlápl na brzdu. Poklesl meziměsíčně o 1,4%, a to zejména kvůli propadu produkce investičních celků. I přes červnové zpomalení, ale německý průmysl meziročně zůstává v kladných číslech a přispívá pozitivně k růstu německé ekonomiky.

Jan Bureš: Německý průmysl překvapivě šlápl na brzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na německé podniky mohla v průběhu června dolehnout rostoucí nervozita z řecké krize. Její význam ale pravděpodobně nebyl velký. Za výraznější hrozbu považujeme zpomalující poptávku z Číny, která patří k největším obchodním partnerům Německa. Negativní dopad Číny se navíc může v druhé polovině roku ještě prohlubovat. Německým podnikům na druhé straně pomáhají levnější ceny ropy, slabší euro a rekordně levné peníze.

I proto nálada mezi německými podnikateli zůstává na velice vysokých úrovních a dobře se vyvíjejí i nové zakázky. Nepřikládáme proto červnovému číslu v tuto chvíli zásadní váhu. Čísla za HDP by měla navíc brzy ukázat, že německá ekonomika především díky rostoucí spotřebě domácností v druhém kvartále zrychlila tempo růstu na 1,5%. A to je dobře i pro Česko, která má ze všech středoevropských ekonomik vůči Německu největší expozici.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.