Janeček (O.K. strana): Překvapuje nás, že živnostníci zajímají více KSČM než vládu

15.05.2014 5:28

Reportáž z konference „Stav a budoucnost českých živnostníků a podnikatelů".

Janeček (O.K. strana): Překvapuje nás, že živnostníci zajímají více KSČM než vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

V sobotu 10.5.2014 proběhla konference Republikové rady cechů a společenstev na téma "Stav a budoucnost českých živnostníků a podnikatelů". Akci pořádala Republiková rada cechů a profesních společenstev, ve spolupráci se Stranou soukromníků České republiky a Občanskou konzervativní stranou.

Tato zahajovací konference z chystaného pásma podobných akcí se konala především z důvodu nepřehledné a chaotické situace v České republice pro soukromníky a živnostníky. Ti jsou přitom nedílnou a nezbytnou součástí české ekonomiky. Proto pořadatelé žádali vyjádření vlády a zástupců vládnoucích stran, co s nimi v budoucích čtyřech letech ve skutečnosti zamýšlí. Téměř všichni se ale z důvodu pracovních povinností omluvili.

Tiskový mluvčí prezidenta republiky, Jiří Ovčáček vzkázal: „Fórum si v každém případě zaslouží ocenění za snahu pomoci drobným podnikatelům a za snahu přispět k nalezení východisek ze složité situace.“

Konferenci zahájil předseda Republikové rady cechů a společenstev Bedřich Suldovský. Nabádal k zamyšlení na znovuzavedení povinného členství v Hospodářské komoře ČR a tím dopomoci k odstranění tzv. podnikatelů, kteří pracují neodborně nebo za dumpingové ceny a ve většině případů v rozporu se zákonem. Řekl: "Stát ani my sami nemáme nástroje na eliminaci nekorektního podnikatelského chování. Povinné členství v Hospodářské komoře tak, jak tomu je v Německu či Rakousku, dopomůže mnoho těchto neduhů odstranit."

Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer ve svém příspěvku poukázal na nestabilitu podnikatelského prostředí v ČR. "Žijeme v permanentní reformě". Hovořil o cca 4-letém, zatím úspěšném úsilí SsČR v boji o zachování daňových paušálů pro OSVČ a práci expertní skupiny při SsČR „Na odstraňování byrokratické zátěže“. Neopomněl ale také zmínit neúspěch SsČR při prosazování zákona, který by upravil splatnost faktur do 30 dnů. "Vláda by se měla celkově zamyslet nad situací a začít podporovat živnostníky a drobné podnikatele, jelikož živnostník podnikatel patří do střední třídy, a dalo by se říci, že jak se daří střední třídě, tak se daří celému státu.

„Ekonomiku státu podpírá nejen kostra velkých firem a korporací, ale i „maso“ živnostníků, kteří stojí na vlastních nohou. Občanská konzervativní strana si je vědoma nezastupitelnosti živnostníků a drobných podnikatelů, a chce vytvořit takové prostředí, které je nebude zatěžovat. Které zjednoduší systém daní, odvodů a dá živnostníkům více prostoru pro skutečnou práci,“ uvádí Robert Vacek, 1. místopředseda Občanské konzervativní strany v dalším příspěvku.

Lubomír Ondroušek představil Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM) a jeho úkoly. Především se snaží o snížení spotřební daně na pohonné hmoty, vydat metodickou pomůcku ke kalkulacím nákladů v dopravě, bojují za odvod DPH jen ze zaplacených faktur a hlavně bojují o zajištění vymahatelnosti práva. Poukázal, že existuje celá řada dalších problémů, o kterých mluvíme, ale podařilo se nám jich vyřešit jen málo a spíše ty jednoduché. "Ty velké problémy se musí řešit na politické scéně a politickými nástroji a to je tím, že zde musí být vybudovaná silná strana živnostníků a malých podnikatelů, která se dostane do parlamentu a postavení těchto osob bude hájit. A nejen do parlamentu, musí být i zastoupení ve státních orgánech, městských zastupitelstev a pod."

Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR zase doplnil své předřečníky konkrétními čísly ze statistik a uvedl několik příkladů problémů s podnikáním, díky nestabilitě podmínek. Zhodnotil také svoji práci na ministerstvu průmyslu a obchodu.

"Živnostníci výrazně pomáhají státu, a to především v krizi. Například v roce 2012 vzniklo v České republice 60 tisíc živnostníků. „Růst počtu živnostníků v důsledku krize je důkazem, že lidské dovednosti, zručnost a řemeslná vyspělost, jsou hodnoty, které společnosti pomáhají vrátit se do vzestupné fáze hospodářského cyklu,“ uvedl ve svém příspěvku Doc. Ing. Jiří Schwarz CSc., přední český ekonom z Vysoké školy ekonomické.

Za velké strany se akce osobně zúčastnila pouze paní Milena Povolná, vedoucí sekce Živnostenského a malého podnikání při odborné skupině Hospodářské politiky, odborného zázemí KSČM, která se vyjádřila následovně: „Měla jsem možnost si  vyslechnout řadu názorů i zkušeností a mohu prohlásit, že i my s podobnými problémy bojujeme. Určitě najdeme shodu na 30 dnech splatnosti faktur a placení DPH jen ze zaplacených faktur. Sdělila jsem i opatření, která prosazujeme my ve volebních programech i ve spolupráci a našimi poslanci. Je nutno však přiznat, že ani my nemáme vždy automatické pochopení a musíme velmi dobrými argumenty dokládat, že podpora lidí, kteří se živí vlastní prací a nejsou to zaměstnanci, je důležitá.“

„Překvapuje nás, že živnostníci zajímají více KSČM, než vládu, ale jsem rád, že alespoň jedna strana se o tuto problematiku zajímá. Do budoucna je OK strana připravena spolupracovat se všemi opravdu pravicovými stranami“, reagoval na neúčast zástupců vlády předseda Občanské konzervativní strany Jiří Janeček.

Po úvodních příspěvcích následovala diskuze, která ve své podstatě tématicky směřovala k popisu legislativních a daňových překážek v podnikání z různých podnikatelských oborů. Místopředseda OK strany Vacek věří, že se podaří vrátit k modelu, který dostane daňové přiznání na jednu á čtyřku. Administrativní zátěž podnikatelů nutí podnikatele všech velikostí vykonávat činnosti, které on, stát a ani nikdo jiný nepotřebuje. Takový přístup je zejména pro mladé začínající podnikatele naprosto demotivující a ti nejschopnější z nich nám rozčarovaní odcházejí podnikat do zahraničí.

Dále pak vystoupil se svým příspěvkem Josef Bárta, předseda strany Občané České Republiky a přednesl její program pro ozdravení české ekonomiky „PRIVATISMUS“.

Do živé diskuze přispěl též Marcel Winter předseda Česko-vietnamské společnosti. Země jihovýchodní Asie s cca 90 milióny obyvateli, ve které žije okolo čtvrtmiliónu osob, které ovládají český jazyk, nemůže být v našem obchodním zájmu přehlížena. Země prochází silným hospodářským rozvojem a je smutné, že podnikatelský zájem nesměřuje právě tímto směrem. Vietnam může být pro naše exportéry odrazovým můstkem do celé oblasti jihovýchodní Asie.

Pořadatelé konference se rozhodli, že další z pásma konferencí se bude konat na podzim letošního roku. Pořadatelé cítí potřebu se zabývat nejen postavením živnostníků a podnikatelů ve společnosti, ale především konkrétními tématy, zejména z oblasti daňové. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…