Janeček: Rusnok si kupuje oblibu za peníze nás všech

07.09.2013 21:30

Nikým nevolená vláda premiéra Jiřího Rusnoka spustila v plné síle vlastní předvolební kampaň. A stejně jako u většiny kroků, které zatím dělá, i v tomto případě daleko překračuje hranice toho, na co by vláda bez důvěry a v demisi neměla ve slušné společnosti ani pomyslet.

Janeček: Rusnok si kupuje oblibu za peníze nás všech
Foto: ODS
Popisek: Jiří Janeček

Jedním z takových slibů, který v poslední době musel pobouřit snad každého rozumně uvažujícího člověka, je avizované navýšení platů úředníků.

Volební uskupení Hlavu vzhůru! nemá nic proti tomu, aby dostali přidáno například učitelé. Ti připravují do života budoucí generace, a na nich proto závisí, jak bude Česká republika v dalších letech schopna obstát v konkurenci jiných zemí. Není přehnané říci, že na schopnostech a úrovni dnešních učitelů závisí, jak bude Česko v budoucnu prosperovat.

Úplně jiná kapitola je ovšem zvyšování platů statisícům členů přebujelého byrokratického aparátu. Bez ohledu na to, zda jsou platy úředníků adekvátní, je prakticky nezpochybnitelné, že řada úřadů státní správy je zaplavena spoustou neschopných ulejváků, jejichž jedinou kvalifikací je stranická příslušnost. Obzvláště u ministerstev platí, že jsou obsazena lidmi z ODS, kteří po prohraných krajských volbách přišli o posty, a jejichž loajalitu si tehdejší  šéf strany Petr Nečas udržoval přidělením teplých pelíšků a plných korýtek.

A Nečas nebyl jediný, kdo takový postup praktikoval. Zdá se to být skoro neuvěřitelné, ale za posledních dvacet let se počet úředníků bezmála zdvojnásobil!

Volební uskupení Hlavu vzhůru! proto považuje za nezbytné udělat hloubkový personální audit na úřadech státní správy, některá ministerstva sloučit a vytvořit malý efektivní státní aparát. Takový aparát, který bude přátelský k lidem a jehož vybudováním dojde ke snížení byrokratické zátěže podnikatelů, živnostníků a všech obyvatel České republiky obecně.

K tomu je ovšem třeba konečně přijmout zákon o státní službě, který dá úředníkům nezávislost na politicích a zároveň zruší praxi, kdy se ministerstva a další instituce stávají odkladištěm neschopných straníků, o které je třeba se postarat. I na úřadech musí být místo jen pro kvalitní profesionály.

Až toto vše bude splněno, teprve pak bude na čase uvažovat o vyšších platech pro tyto lidi.  Slušný premiér a slušný ministr financí, kteří myslí na budoucnost země a nejen na krátkodobé zvýšení vlastních volebních preferencí, by si to měli uvědomit.

Jiří Janeček

reklama

autor: Jiří Janeček

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.