Janoušek: Kraj Vysočina modernizuje domovy mládeže v Moravských Budějovicích a Heleníně

19.10.2023 21:24 | Tisková zpráva

Studenti budou bydlet v novém

Janoušek: Kraj Vysočina modernizuje domovy mládeže v Moravských Budějovicích a Heleníně
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Kraj Vysočina v říjnu finišuje s dokončením nejen většiny dopravních staveb, ale hotovo bude i v objektech, které slouží pro školní účely. Například žáci moravskobudějovické Střední školy řemesel a služeb se do nově opraveného domova mládeže vrátí už koncem listopadu. Kraj Vysočina začal práce na budově ještě před koncem uplynulého školního roku. Náhradní ubytování studentům škola zajistila v nedaleké Litohoři. Rekonstrukci za šestnáct milionů korun hradí ze svého rozpočtu Kraj Vysočina. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Třetí patro je takřka hotové, v tomto týdnu by jej měl zhotovitel předat. V prvním a druhém patře stavbaři provádí dokončovací práce, pokládají podlahy a malují,“ sdělil k průběhu modernizace radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek. Plánovaná rekonstrukce zahrnuje výměnu hygienického vybavení, elektroinstalací, rozvodů vody a pokládku kanalizace. Opravy se dotkly také omítek a podlah, přibydou nové obklady i dveře do pokojů studentů. „Počítáme s pokrytím celého objektu bezdrátovým signálem WIFI,“ doplnil Karel Janoušek.

Současná kapacita domova mládeže na Tovačovského sadech v Moravských Budějovicích je 54 osob, díky přebudování nevyužívané kuchyňky ve třetím patře se počet lůžek navýší o další tři. Domov mládeže využívá pro ubytování studentů nejen Střední škola řemesel a služeb, ale také krajské gymnázium.

Další sledovaná rekonstrukce domova mládeže aktuálně probíhá také na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava-Helenín. Tato modernizace je stavebně náročnější. Projekt totiž počítá s nástavbou původního objektu o jedno podlaží, dále jsou v plánu rekonstrukce toalet, sprch i pokojů. „Dokončujeme bourací práce, část z nich se ale uskuteční až v příští rok v létě, protože některé prostory škola stále využívá,“ popisuje radní Karel Janoušek s tím, že v těchto dnech stavbaři zahájili zemní práce a sanaci základového zdiva. „Do konce letošního roku bychom chtěli budovu uzavřít, osadit okna a namontovat výtahovou šachtu i ocelový střešní skelet. V plánu je také dokončení zemních prací a kanalizace,“ informoval Karel Janoušek.

Kvůli demontáži střechy musí nyní studenti i zaměstnanci školy budovu obcházet kolem sousedního hřiště. K rozsáhlejšímu omezení provozu i vstupu dojde při příjezdu jeřábu s ocelovou konstrukcí. O termínu těchto prací bude škola informována.

Přestavba helenínského domova vyjde Kraj Vysočina na 94,5 milionů korun. Cílem je zvýšit kapacitu i komfort ubytování pro více než sto studentů. Ti obývají třetí až páté podlaží, první dvě využívá škola pro výuku. Po dobu rekonstrukce mají studenti zajištěné ubytování v krajských objektech na ulicích Žižkova a Karolíny Světlé v Jihlavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu