Jarolím (ANO): Nově vysazené stromky mohou lidé svou „péčí“ poškodit

22.07.2019 11:30

V současné době je ve Dvoře Králové nad Labem přes 7800 solitérních stromů a velké množství keřů, jejichž údržba a obnova je časově náročná a finančně velmi nákladná.

Jarolím (ANO): Nově vysazené stromky mohou lidé svou „péčí“ poškodit
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO)

Bohužel se stává, že občané svým jednáním, ať už neúmyslným či záměrným, nově vysazené dřeviny poškozují. Potřebujete strom upravit, nebo mu chcete pomoci? Obraťte se raději na odborníky, abyste svým jednáním strom spíše nepoškodili. Stromy jsou důležité, ve městě zpříjemňují mikroklima a zadržují vodu v krajině. 

Město Dvůr Králové nad Labem od roku 2015 nechalo vysadit 451 stromů a keřů, naproti tomu 330 jich bylo pokáceno, naprostá většina kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

„Je třeba si uvědomit, jakou funkci zeleň a dřeviny ve městě zastávají. Kromě zadržování vody v krajině, což se hlavně v posledních letech ukazuje jako nezbytné, je to také zpříjemnění mikroklimatu ve městě, např. poskytnutím stínu nebo ochlazením," říká starosta Jan Jarolím.

Každoročně zaznamenáváme případy, kdy dojde k úmyslnému poškozených mladých stromů, jejichž hodnota je několik tisíc korun. Kromě toho navíc přijde vniveč práce vynaložená při jejich vysazování a udržování. „Stává se, že lidé poškodí kmínek, lámou stromky, seříznou jim vrcholek nebo na ně aplikují herbicidy a stromy pak uschnou. Mnohdy lidé v dobré víře okolo kmínku uloží listí, trávu nebo hlínu, což na první pohled nemusí působit jako poškozování, ale ve skutečnosti tak strom nemá např. dostatek vláhy, půdní vzdušnosti a může po čase odumřít," vysvětluje Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

Proto upozorňujeme občany, že tomu, kdo dřeviny poškozuje, hrozí podle zákona o ochraně přírody a krajiny až dvacetitisícová pokuta a náhrada vzniklé škody. „Pokud občané chtějí strom upravit, nebo mají pocit, že je třeba mu pomoci, ať se nejdříve se svým záměrem obrátí buď na pracovníky Technických služeb města Dvora Králové nad Labem, kteří mají ve své kompetenci péči o městskou zeleň, nebo ať osloví pracovníky odboru životního prostředí,“ dodává starosta Jan Jarolím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie