Jarošová (SPD): Pozitivní je role zahrádek i při regulaci teploty

18.09.2020 15:27

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2020 k zákonu o katastru nemovitostí

Jarošová (SPD): Pozitivní je role zahrádek i při regulaci teploty
Foto: SPD
Popisek: Monika Jarošová, poslankyně za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), členka zemědělského výboru a místopředsedkyně petičního výboru PS PČR

Dobrý den, vážené dámy a pánové,

důvodem legislativní změny katastrálního zákona je vytvořit nutnost, je vytvořit vhodné zákonné prostředí pro řešení dopadů klimatických změn v krajině a zefektivnit řízení o pozemkových úpravách. Jeho cílem je napomoci efektivně řešit extrémní situace v krajině jako je sucho, lokální povodně, eroze půdy, kdy současná právní úprava byla shledána jako nevyhovující. Hnutí SPD tento zákon rozhodně podpoří, podpoříme každé dobré návrhy pro řešení dopadů klimatických změn.

Co mi zde však chybí, je zdůraznění důležitosti a významu zahrádkářské činnosti, která se také významně podílí na zachování a ochraně zemědělského půdního fondu a to zúrodňováním i méně kvalitních půd.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Připomenu i ekologický přínos zahrádkaření a důležitá je i jeho funkce udržitelnosti vody v krajině. Pozitivní je také role zahrádek při regulaci teploty. To platí hlavně v létě, kdy rozpálená města mohou být částečně ochlazovaná rostlinami, porostlými plochami. Přitom dosud nedošlo ...

Přitom dosud nedošlo k zakotvení této činnosti v české legislativě. Sice je v legislativním procesu zahrádkářský zákon, který doufejme bude úspěšně schválen, dokonce následuje po tomto bodu. Nicméně je vhodné připomenout důležitost zahrádkářství i v dalších zákonech, které s ním úzce souvisí. A tímto zákonem je právě zákon o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech.

Pokud zahrádkářský zákon schválen nebude, o to více bude důležité brát ohled na zahrádkářskou činnost. Velmi důležité je tedy také vhodné umístění zahrádek pro účely zahrádkářské činnosti v plánech měst a obcí. Katastrální zákon by tedy měl mít ve svých plánech, by měl ve svých plánech počítat i se zahrádkami. Proto jsem svým pozměňovacím návrhem rozšířila § 2 o větu: "V městských a venkovských oblastech se pozemkové úpravy vykonávají rovněž ve prospěch zahrádkářské činnosti a s ohledem na ni."

Děkuji za podporu tohoto mého návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…