Jelínková (KDU-ČSL): Pětistovku měsíčně k důchodu za vychované dítě navrhujeme znovu

05.09.2020 11:47

Poslanci opoziční KDU-ČSL opět navrhli zvýšení důchodů o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Na takové zvýšení by měl podle novely nárok člověk, který o dítě pečoval nejvíce aspoň deset let, především tedy matka. Mohl by to ale být i otec, osvojitel či pěstoun.

Jelínková (KDU-ČSL): Pětistovku měsíčně k důchodu za vychované dítě navrhujeme znovu
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Přímý roční rozpočtový dopad předkladatelé odhadli na 16 miliard korun, z toho zhruba polovina by se podle nich státu vrátila. „Právě časově náročná péče o děti a výchova dětí je hlavní příčinou nižších důchodů matek, případně jiných pečujících osob, a to hlavně kvůli s tím související omezené možnosti kariérního růstu, zkráceným úvazkům či kvůli kratší době pojištění a chybějícím náhradním dobám,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Pětisetkorunový příspěvek za vychované dítě lidovci navrhovali již dříve v širší důchodové novele, která se týkala například také vdovských penzí a zkrácení povinné doby pojištění pro získání nároku na důchod. Sněmovna předlohu zamítla loni v prosinci už v úvodním kole.

Nynější novelu poslanců KDU-ČSL nejprve posoudí vláda, která chce letos v prosinci přidat každému důchodci 5 tisíc korun. O novele rozhodnou zákonodárci. Není však jisté, zda ji Sněmovna stihne projednat do konce volebního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.