Jelínková (KDU-ČSL): Vláda musí do plánu rozvolnění zahrnout i děti s individuální výukou

22.03.2021 13:05

Zatímco rozvolnění zřejmě čeká základní školy i ostatní školská zařízení po Velikonocích, vláda stále opomíná zařadit do rozvolňovacího plánu individuální výuku.

Jelínková (KDU-ČSL): Vláda musí do plánu rozvolnění zahrnout i děti s individuální výukou
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

„Zatímco rozvolnění zřejmě čeká základní školy i ostatní školská zařízení po Velikonocích, vláda stále opomíná zařadit do rozvolňovacího plánu individuální výuku,” komentuje současnou situaci v oblasti vzdělávání dětí první místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně lidoveckého senátorského klubu Šárka Jelínková. „Centra poskytující individuální výuku přitom pracují například s dětmi se specifickými vzdělávacími potřebami. Vidím to jako obrovskou chybu, všechny děti mají mít právo účastnit se výuky prezenčně, pokud to aktuální pandemická opatření umožňují,” dodává.

Problémem je podle Šárky Jelínkové formální zařazení těchto individuálních vzdělávacích center. Nejsou totiž registrovanou školou a nevztahují se na ně pravidla rozvolnění platná pro školy a školská zařízení. Služby fungují mimo systém státem registrovaných škol, proto jsou pro ně platné odlišné podmínky - zejména ty pro obchodní společnosti a podnikatelské subjekty. „Jejich činnost se ale svou náplní vymyká. Nejsou ani zařízením, které by poskytovalo činnost doplňkovou k základnímu vzdělávání, děti vzdělávají v rozsahu základního kurikula,” vysvětluje Jelínková.

První místopředsedkyně KDU-ČSL se už na začátku letošního roku obrátila na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou s žádostí o udělení výjimky ze zákazu činnosti pro obdobná zařízení poskytující individuální výuku. Důvody komentuje takto: „V lednu jsme byli svědkem paradoxní situace, kdy žáci prvních a druhých tříd mohli docházet do škol, ale děti s individuální výukou, velice často se speciálními požadavky, musely zůstat doma.”

Odpověď na oficiální žádost o udělení výjimky předsedkyně lidoveckého senátorského klubu dosud neobdržela. Plánuje se však obrátit na novou hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou, případně skrz poslanecké kolegy z KDU-ČSL interpelovat ministra školství. „Situace se nesmí opakovat. Nemám však informaci, že by vláda nebo ministerstvo plánovalo zohlednit situaci individuální výuky v rozvolňovacím plánu,” uzavírá Jelínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.