Jelínková (KDU-ČSL): Zachránit nás může ohleduplnost

17.03.2020 13:18

V životě – při běžném jednání s lidmi, v práci i v politice pro mě vždy byla ohleduplnost na prvním místě. Nežijeme tu sami, máme kolem sebe rodinu, přátele, sousedy a pak i spoustu lidí, které sice neznáme, ale i tak k nim chováme úctu a vážíme si jich.

Jelínková (KDU-ČSL): Zachránit nás může ohleduplnost
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Ohleduplnost by teď měla být na prvním místě pro nás všechny. Především díky ohleduplnosti totiž dokážeme zvládnout složitou situaci, kterou si nyní, nejen my Češi, procházíme.

Ještě před několika týdny jsme si nedokázali (nebo možná nechtěli) připustit, že koronavirus reálně existuje, že se rychle šíří a že neuběhne ani měsíc a ocitneme se v částečné karanténě. Nemám to nikomu za zlé, ani já sama jsem zpočátku netušila, jak moc velký problém nákaza představuje a jak dokáže extrémně rychle paralyzovat náš každodenní život. Nechci se nijak hájit, ale netušila to asi ani vláda v čele s ministrem zdravotnictví a premiérem, která poměrně dlouho vyčkávala s razantními opatřeními, až jsme se jich dočkali skoro za pět minut dvanáct.

Chcete něco změnit? Začněte u sebe

Vždy se říká, že pokud chceme něco změnit, je třeba začít u sebe. Myslím tím samozřejmě především sebe samu. To minimum, které teď můžeme udělat pro sebe a hlavně své blízké, je dodržovat preventivní opatření chránící před šířením nového koronaviru. Neměli bychom vycházet ven, pokud nemusíme. Jestliže je to nezbytně nutné, potřebujeme se například dopravit do práce, dojít na úřad nebo nakoupit, měli bychom mít vždy roušku nebo alespoň šátek.

Rouška se dá doma vyrobit velmi jednoduše, stejně tak jako improvizovaný respirátor z PET lahví. A ne, není to ostuda. Ostuda je zbytečně vystavovat sebe a své okolí riziku jen proto, že si budete na veřejnosti připadat hloupě. Věřte mi, že hloupě vám bude, pokud se dozvíte, že jste nemocí nakazili svoje starší rodiče nebo prarodiče. Situace vážně není růžová. Ostatně – k nošení roušek nebo šátků nabádá i ministr vnitra nebo vláda. Horší je, že ve videích nebo v příspěvcích, na kterých ani jeden ze členů vlády roušku nemá. Inu, chcete-li něco změnit, začněte u sebe.

Nový koronavirus nejvíce ohrožuje chronicky nemocné a seniory. Bohužel pro ně nebude mít nemoc průběh běžné chřipky a nevyleží se z ní za deset dní. Pro naše rodiče nebo prarodiče může mít nemoc velmi fatální následky. Ano, stejně jako klasická chřipka. Proti ní se ale můžeme očkovat a zpravidla velmi záhy rozpoznáme její příznaky. Koronavirus je nebezpečný v tom, že s ním můžeme třeba 14 dní v klidu fungovat, aniž bychom o nákaze věděli. A samozřejmě roznášet virus dál.

Jak budeme ohleduplní k okolí, bude okolí ohleduplné vůči nám

Jsme ohleduplní například v oblasti životního prostředí – třídíme plasty, sklo, papír. Popravdě, ani by mě nenapadlo dnes hodit skleničku od jogurtu do smíšeného odpadu. Ale nebylo to tak vždycky. Před pár lety byli lidé, kterým záleželo na životním prostředí, tak trochu exoti, co nosí přes půlku ulice odpadky v barevných taškách, a pak čtvrt hodiny u popelnic sešlapují plastové lahve. A vsadila bych se, že se na ně lidéčasto dívali skrz prsty. Ale doba se mění. Dnes je to naopak. Téměř všichni odpad třídíme a naopak na ty, kteří nosí vše v jednom pytli a hází do jedné popelnice, se mračíme.

Snad to tak bude i s rouškami. Pojďme do toho společně a vzájemně se podporujme. Udělejme něco pro sebe i své blízké. Buďme k ostatním ohleduplní. Chceme přeci, aby i ostatní byli ohleduplní vůči nám. A když chceme něco změnit…

Šárka Jelínková, první místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…