Jenisová (KDU-ČSL): Lékaři v obcích nejsou, chce to změnu

15.10.2017 21:04

Poskytování zdravotní péče v České republice je na vysoké úrovni, solidární systém veřejného zdravotního pojištění umožňuje každému stejný rozsah hrazených služeb.

Jenisová (KDU-ČSL): Lékaři v obcích nejsou, chce to změnu
Foto: archiv starostky
Popisek: Terezie Jenisová, starostka města Třeboně, kandidát KDU-ČSL do Sněmovny

Takový je kýžený obraz českého zdravotnictví. Praxe však vypadá poněkud jinak. Nedostatek praktických lékařů na venkově a v menších městech, dlouhé objednací doby a ještě delší doby čekací v nepříjemně nabitých čekárnách, dojezdová vzdálenost v řádech desítek kilometrů či minut stanovená zdravotní pojišťovnou pro tu kterou odbornost představují smutnou realitu našeho zdravotnictví a jeho čím dál těžší dostupnost pro řadového občana. Se stále se zhoršující situací nevole lidu narůstá, políčky nespravedlivě dostávají ti, co v obcích stojí v první linii. Starostové, kterým ze zákona žádné povinnosti v oblasti zajištění zdravotní péče nepřipadají, jsou dotlačeni řešit nepříjemnou situaci za stát. Shánějí lékaře, vymýšlejí vše možné i nemožné, aby je do svých měst přivedli, běhají na krajské úřady i na zdravotní pojišťovny, aby umožnily vypsání výběrových řízení na lékaře a posléze s nimi uzavřely potřebné smlouvy aj. Někde se časem zadaří, jinde jsou veškeré snahy marné. Lékař v obci není, a pokud nenastane ve zdravotnické politice státu zásadní obrat, tak ani nebude. Řešení rozhodně není jednoduché. Osobně vidím základ v zajištění přehlednosti a stability vzdělávacího systému lékařů, uzákonění povinností zdravotních pojišťoven v oblasti kvality a dostupnosti zdravotní péče a v neposlední řadě v efektivním využívání zdrojů v českém zdravotnictví. Bez toho to do budoucna nepůjde.

Terezie Jenisová
starostka Třeboně za KDU-ČSL

Zdroj: jihocesky.kdu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…