Jermanová (ANO): Chceme, aby se zakázky pošty prošetřily systémem padni komu padni

01.10.2015 20:30

Projev na 32. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 10. 2015

Jermanová (ANO): Chceme, aby se zakázky pošty prošetřily systémem padni komu padni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi jen krátce zopakovat, proč jsme požádali o svolání této mimořádné schůze, která se má zabývat veřejnými zakázkami v České poště a jejímž cílem by mělo být zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

Během srpna se v médiích začaly vynořovat informace a spekulace o manipulovaných zakázkách a bezpečnostním ohrožení tohoto strategického státního podniku.

Kvůli situaci v České poště... (Předsedající: Prosím o klid v sále! Děkuji.) ...bylo dokonce svoláno předsednictvo Bezpečnostní rady státu, z jehož zasedání nemáme jako poslanci bližší informace. Česká pošta zaměstnává více než 30 000 lidí, má bezmála 4000 poboček po celé zemi a roční obrat kolem 19 mld. Přestože loni hospodařila s přebytkem 241 mil., žádá po Ministerstvu financí dalších 1,7 mld. Proto nás zajímá, jak tento strategický podnik s veřejnými prostředky hospodaří.

Česká pošta, jak víme, poskytuje služby, které se dotýkají života prakticky každého z nás. I z tohoto důvodu by měli naši občané vědět, jak ve skutečnosti pošta hospodaří a neměli by být odkázáni jen na zprostředkované informace a spekulace médií. Všechny by nás také mělo zajímat - a já věřím, že se to během debaty na této schůzi dozvíme - jakým způsobem Česká pošta zadává zakázky, a to bez ohledu na to, koho a jakých firem se ony zakázky týkají. Podle nás je hospodaření pošty netransparentní, smlouvy s dodavateli podnik nezveřejňuje a protože je dozorčí rada vázána mlčenlivostí, nemá k informacím přístup kromě Ministerstva vnitra v podstatě nikdo. Všichni jsme tak odkázáni pouze na informace a spekulace médií, která se soustředí jen na některé kauzy a jiné nechávají být, protože pro ně nejsou tak atraktivní.

Z toho důvodu chceme, aby se zakázky pošty prošetřily systémem padni komu padni, a to nejméně za posledních deset let. Proto také poslanecký klub ANO a s námi další poslanci požádali nejen o svolání mimořádné schůze a informaci vlády o dění v České poště, ale i o zřízení komise, která by v součinnosti s orgány činnými v trestním řízení a kontrolními úřady hospodaření České pošty prověřila. Věřím, že program této mimořádné schůze bude schválen a že debata bude probíhat korektně, věcně a bez emocí. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…