Ježek (ANO): Jsem rád, že vznikl zvláštní výbor kvůli aféře LuxLeaks

11.03.2015 10:32

Nově vytvořený zvláštní výbor Evropského parlamentu pro daňová rozhodnutí a jiná opatření podobná svojí povahou a účinkem (TAXE) se tento týden sešel ke svému prvnímu pracovnímu zasedání. Výbor vznikl minulý měsíc v reakci na aféru „LuxLeaks“, která odhalila daňové dohody mezi nadnárodními společnostmi a úřady některých členských států.

Ježek (ANO): Jsem rád, že vznikl zvláštní výbor kvůli aféře LuxLeaks
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Ježek, europoslanec za hnutí ANO

Jsem rád, že myšlenku na ustavení zvláštního výboru, s níž přišla frakce ALDE, podpořil Evropský parlament a tento výbor tak mohl začít pracovat.

Členové výboru na pondělním zasedání debatovali o postupech a metodách, jak se svého úkolu co nejlépe zhostit v pevně daném časovém období šesti měsíců a prověřit daňová rozhodnutí a další sporné praktiky členských států od 1. ledna 1991. Poslanci také prověří přístup Evropské komise k veřejné podpoře v členských státech a transparentnost jejich daňových rozhodnutí.

Výbor se pro svou činnost rozhodl využít už existující materiály a dokumenty, pocházející např. z OECD, a zorganizovat slyšení představitelů a expertů EU. Výbor se také rozhodl překročit svůj institucionální rámec a mluvit s novináři, odboráři, zástupci neziskového sektoru i s akademiky. Výbor navrhl zřídit webovou stránku, jejíž prostřednictvím budou členové získávat informace o daňových rozhodnutích od zainteresovaných osob, firem a institucí.

Na příští zasedání výboru TAXE, které se uskuteční 30. března, byli pozvání komisaři Margrethe Vestagerová a Pierre Moscovici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.