Ježek (ANO): Přemrštěným poplatkům za platbu kartou je konec

15.03.2015 19:01

Evropský parlament schválil v úterý velkou většinou zavedení stropu pro poplatky, které banky účtují obchodníkům za zpracování plateb kartou. U transakcí prováděných debetními kartami bude strop 0,2 procenta z placené částky, u kreditních karet 0,3 procenta.

Ježek (ANO): Přemrštěným poplatkům za platbu kartou je konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Ježek, europoslanec za hnutí ANO

Evropští zákazníci tak podle odhadů ušetří ročně až 700 milionů euro. Nová pravidla jistě ocení i zákazníci v České republice, kde jsou poplatky za platby kartami jedny z nejvyšších v Evropě (až 1,6 procenta).

Schválená legislativa také zvýší transparentnost poplatků, které si účtují poskytovatelé platebních karet, protože jim ukládá povinnost jasně zákazníky informovat o poplatcích za platbu kartou.

Je to dobrá zpráva pro zákazníky v České republice i jinde v Evropě. Očekávám, že nová pravidla povedou ke snížení cen zboží v prodejnách i online obchodech. Vítám zvýšenou transparentnost poplatků za platby kartami jako záruku, že si jejich poskytovatelé nebudou moci účtovat přemrštěné poplatky za zpracování plateb.

Stropy pro poplatky za platby kartou budou zavedeny šest měsíců poté, co schválená regulace vstoupí v platnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…