Ježek (ANO): Vízová liberalizace je pro Evropskou unii cenný politický nástroj

18.12.2016 19:30

Europarlament schválil tzv. suspenzní mechanismus. Konec víz pro Ukrajinu se přibližuje.

Ježek (ANO): Vízová liberalizace je pro Evropskou unii cenný politický nástroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Ježek, europoslanec za hnutí ANO

Evropský parlament dnes schválil návrh na úpravu nařízení o tzv. suspenzním mechanismu. Ten v případě potřeby umožňuje snazší pozastavení bezvízového styku pro občany třetích zemí cestujících do EU. Dohoda  mezi Evropským parlamentem a Radou byla nutným předpokladem pro to, aby i občané Ukrajiny a Gruzie mohli v budoucnu krátkodobě cestovat do států EU bez víz.

Dnešnímu hlasování předcházela rozprava na plénu EP ve středu 14. prosince, jež navázala na kompromisní dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou EU z minulého týdne. Během rozpravy vystoupil i poslanec Evropského parlamentu Petr Ježek (nestr. za ANO, frakce ALDE), který je zpravodajem své frakce v této věci a členem Výboru LIBE a na jednáních s Radou EU se podílel.

„Vízová liberalizace je pro Evropskou unii cenný politický nástroj a nabízí výhody pro občany třetích zemí. Zároveň pro bezpečnost občanů EU potřebujeme mít i možnost efektivního pozastavení bezvízového styku, pokud by docházelo k jeho zneužívání. Nový mechanismus umožňuje účinněji reagovat na mimořádné situace, které by mohly ospravedlnit znovuzavedení bezvízového styku,“ shrnul během rozpravy Ježek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…