Jičín: Zastupitelstvo města schválilo rozpočet na rok 2022

17.12.2021 13:07 | Tisková zpráva

Rozpočet hospodaření města Jičína v roce 2022 bude pracovat s částkou 568 509 820 Kč na stránce příjmů i výdajů. Zastupitelstvo ho schválilo při veřejném zasedání ve středu 15. prosince. Přípravou rozpočtu se Městský úřad Jičín zabýval od počátku podzimu.

Jičín: Zastupitelstvo města schválilo rozpočet na rok 2022
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

„Rozpočet je postaven jako vyrovnaný a věřím, že i přes současnou ekonomickou situaci se nám podaří naplnit záměry, které jsou promítnuty ve výdajových položkách,“ uvedl starosta města JUDr. Jan Malý. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Ve výdajové stránce rozpočtu je vyhrazeno 149 742 800 Kč pro investiční akce. Největší investiční akcí, která začne v příštím roce, bude výstavba infrastruktury a inženýrských sítí pro obytnou čtvrť lokalitě Kasárna. Tato akce bude financována úvěrem, proto je ve výdajích zahrnuta pouze částečná splátka ve výši 10 milionů Kč. Velkou akcí příštího roku bude výstavba tenisové multifunkční haly za 25 milionů Kč, dále pak rekonstrukce ulic K. Vika a Hofmanova za 10 milionů Kč, rekonstrukce havarijní fasády a výměna oken na budově ZŠ Husova za 8 milionů Kč. Další velké akce přecházejí z uplynulého roku. Jde například o přestavbu stacionáře pro seniory Domovinka, rekonstrukci Konecchlumského ulice nebo o rekonstrukci sportovní haly. Projektové dokumentace na opravy chodníků a ulic mají vyhrazeno 800 tisíc Kč a na přípravu projektové dokumentace na komunikaci Poděbradova – Ruská je vyčleněno dalších 600 tisíc Kč.  

Zbylé výdaje jsou provozní, a sem spadají například příspěvky na provoz příspěvkových organizací, jako jsou technické služby, kulturní zařízení, sportoviště včetně Aqua Centra a koupaliště, knihovna, sociální služby včetně Domova pro seniory a samozřejmě školská zařízení, zahrnující i základní uměleckou školu a K-klub. Jičín přispívá i na provoz a údržbu Lodžie nebo na útulek pro psy. Provozní výdaje zahrnují také platy a provoz městského úřadu. Do provozních výdajů spadá dále například údržba zeleně, kdy 700 tisíc korun je alokováno na údržbu Čeřovky dle studie zpracované Ing. Součkovou. I další zelená místa, jako jsou lipová alej, Libosad, Zebín, hřbitov a podobně, jsou v rozpočtu zohledněna. 

Do provozních výdajů spadají i opravy. Mnohdy mají spíše investiční charakter. V plánu je oprava oken v MŠ U Kina za 1 milion Kč, frézování a oprava vozovky v ulici Seifertova za 600 tisíc Kč, oprava elektroinstalace v MŠ J. Š. Kubína za 400 tisíc Kč nebo oprava chodníku včetně obnovy zeleně v ulici Havlíčkova. Rozpočet obsahuje rovněž položku ve výši 500 tisíc Kč na dílčí opravy chodníků. Do provozních výdajů je také zahrnuto dokončení projektu Cesta Valdštejnských architektů, tedy rekonstrukce Valdštejnské lodžie. Dále jsou tu oprava historické kašny na Valdštejnově náměstí (605 tisíc Kč), oprava galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře, výměna okapových žlabů v jezuitské kolejí, vyčištění nádvoří a výmalba podloubí ve Valdštejnském zámku či údržba a opravy v zámecké zahradě. Také se vypracuje dokumentace na zpřístupnění části jičínského podzemí veřejnosti a dokumentace na renovaci expozice v Rumcajsově ševcovně a ve Valdické bráně.

Mezi provozními výdaji jsou také příspěvky na kulturní akce, sport a události. Chystají se Valdštejnské slavnosti, Prodloužené víkendy, prosincová Slavnost světel nebo adventní výzdoba. Město Jičín rovněž hodlá poskytovat granty pro sportovce a oddíly, na kulturní činnost, na podporu cestovního ruchu a sociálním službám, tak jako doposud.  

Krátce k příjmové části rozpočtu. Největší příjem je tradičně daňový, ten je v rozpočtu ve výši 313 670 000 Kč. Dalším podstatným příjmem jsou přijaté dotace včetně příspěvku na výkon státní správy. Ty činí 104 029 240 Kč. Třetí složku představují příjmy z vlastní činnosti ve výši 44 810 580 Kč a kapitálové příjmy (prodeje pozemků) ve výši 8 milionů Kč. Klíčovou položkou je výsledek kladného hospodaření města v roce 2021 v celkové výši 98 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii