Jihočeská TOP 09: Český Krumlov by měl být vlastníkem čistírny odpadních vod

17.02.2019 12:12

Domníváme se, že je potřeba otevřeně naložit se všemi informacemi, aby před rozhodnutím zastupitelů byly zodpovězeny veškeré otázky.

Jihočeská TOP 09: Český Krumlov by měl být vlastníkem čistírny odpadních vod
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Do diskuze o koupi ČOV ČESKÝ KRUMLOV proto přinášíme materiál (zpracovaný Antonínem Princem) se závěrem, že transakci tohoto rozměru by měla předcházet důkladná ekonomická analýza a odborné posouzení technického stavu zařízení, včetně plánu investic oprav a výhledu kalkulace ceny.

Materiál upozorňuje na reálná nebezpečí zvažovaných variant, ovšem současně koriguje obavy z možného neúměrného zdražení stočného po změně provozovatele. Cenová kalkulace totiž podléhá státní regulaci jako věcně usměrňovaná. Především však materiál pro varianty odkoupení ČOV a Štoly do obecního vlastnictví, ať už samostatně Českým Krumlovem nebo společně s městem Větřní, uvádí 6 předpokladů pro odstranění současné vysoké míry pochybností o celém případu.

Nezbytně nutné je zpracovat odbornou technicko-ekonomickou analýzu, která prokáže výhodnost zvažované varianty, doložit předpoklad kompletního financování, návrhy souvisejících smluv, vč. ceny a jejího vývoje, návrh kalkulace stočného pro obyvatele, vč. předpokládaného vývoje min. na období 10 let, zajištění vztahů s dodavateli služeb a projednat s MZe možnost snížení projektované kapacity ČOV na dnes reálnou. Svůj další postup by mělo město projednat s ministerstvy - MŽP, MZe - s cílem získat jejich maximální součinnost a metodickou pomoc.

Výhodu vidíme ve variantě společného postupu a vlastnictví s městem Větřní pro odstranění nejistoty v budoucnu a vytvoření silnější vyjednávací pozice.

Závěrem materiál konstatuje, že koupě stávající ČOV a Štoly se jeví jako vhodné řešení, avšak výhradně pro město nebo obě města. Každý jiný zájemce o koupi se totiž ocitne v daleko větší nejistotě vzhledem k variantám, které města mají k dispozici, a naprosté nejistotě u třetího partnera. Pozici města proto současně hodnotí jako silnější, než je dosud prezentována. Návrh kupní ceny z uvedených důvodů nepovažuje za odpovídající.

Materiál byl již předán vedení města jako podklad pro další projednání v zastupitelstvu města a nyní jej ZDE zveřejňujeme pro zájemce z řad veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.