Jihomoravští Zelení mají nové vedení. Předsedou je Matouš Vencálek

08.12.2018 18:30

Strana zelených v Jihomoravském kraji si na úterní krajské konferenci zvolila nové vedení. Předsedou se stal religionista z Masarykovy univerzity Matouš Vencálek a 1. místopředsedkyní ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková. Dalšími členy vedení krajské organizace Zelených se stali Terezie Čížková, Jasna Flamiková, Ivo Burger, Petr Novotný a Alvin Korčák.

Jihomoravští Zelení mají nové vedení. Předsedou je Matouš Vencálek
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„V mnoha zemích Evropy sledujeme v poslední době prudký vzestup popularity zelených stran a já věřím, že na úspěchy svých zahraničních kolegů a kolegyň můžeme navázat i u nás. Musíme se ale naučit lépe vysvětlovat svou politiku a prodávat svoje úspěchy. Zjednodušení, zefektivnění a zintenzivnění naší komunikace určitě patří mezi mé priority,“ uvedl Matouš Vencálek.

Jihomoravští Zelení se nyní budou soustředit na volby do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu příštího roku, a zahájí také přípravy na senátní a krajské volby v roce 2020. Letošní komunální volby podle nového vedení Zelených ukázaly velkou roztříštěnost politických sil od levého po pravý střed. “Budeme se proto také snažit o integraci podobných subjektů. Ta se vyplatila již v minulých krajských volbách, kdy koalice Zelených a Pirátů získala tři mandáty,” doplnil Matouš Vencálek.

S tím souhlasí i 1. místopředsedkyně jihomoravských Zelených Helena Továrková. „V kraji se můžeme opřít o zastupitelský klub, který má i v opozici za sebou konkrétní výsledky. Nastartovali jsme modernizaci středních škol díky novým tendrům na ředitele a ředitelky, upozorňujeme na podezřelé dotace nebo neefektivně nastavené dotační programy. Nezapomínáme ani na otevřenost kraje vůči lidem, prosadili jsme třeba zveřejňování záznamů ze zastupitelstev. Chci se zasadit o to, abychom se nyní na kraji soustředili ještě více na ekologická témata a ochranu naší jihomoravské krajiny,“ dodala Helena Továrková. Počet svých krajských zastupitelek a zastupitelů chtějí Zelení ve volbách za dva roky zvýšit.

Zelení se zaměří především na zmírnění dopadů klimatických změn. „Podle vědců nám jejich odvrácení zbývá jen pár let. A kde jinde než na jižní Moravě, která se s důsledky klimatické změny a nešetrného hospodaření s půdou potýká ze všech krajů nejvíc, bychom měli být schopní ukázat, že zelená politika přináší řešení. Máme co nabídnout jak brněnským liberálům, tak třeba drobným zemědělcům na Kyjovsku,“ uzavřel Matouš Vencálek.

V Jihomoravském kraji mají Zelení po říjnových komunálních volbách šedesát zastupitelů. Z toho jich je 41 v brněnských městských částech. V mimobrněnských obcích jsou zastupitelé zvolení za Zelené nebo na kandidátce, kterou Zelení podpořili, součástí vládnoucí koalice v Boskovicích, Vyškově, Modřicích, Našiměřicích a Hustopečích. V Našiměřicích kandidátka podpořená Zelenými volby dokonce vyhrála a obsadila tak post starosty. Zastupitele mají Zelení také v Letovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.