Jiránek (ODS): Apelujeme na dodržování předpisů, bez toho pomáhat nelze

23.04.2019 21:32

Vedení Kladna chce častěji kontrolovat ubytovny, nyní řeší situaci lidí z vyhořelého zařízení v Rozdělově

Jiránek (ODS): Apelujeme na dodržování předpisů, bez toho pomáhat nelze
Foto: Kladenské listy
Popisek: Kladenský primátor Dan Jiránek

Senioři, maminky s dětmi, lidé na vozíku. To jsou mimo jiné lidé z vyhořelé ubytovny v Rozdělově. Dočasně našli přístřeší ve stavebně oddělení hale s vlastním sociálním zařízením v areálu ZŠ Moskevská. Dalším ubytováním se město průběžně zabývá. Jednou z aktuálních možností je zařízení v Praze, o dalších radnice jedná například s Krajským úřadem Středočeského kraje. Řeší se také ubytovací kapacity v Kladně, kterých je však velmi málo.

Stavební úřad kvůli zjištění na místě, vyjádření statika a hasičů rozhodl o vyklizení stavby. Ubytovna byla životu nebezpečná. Otevřít ji bude možné po nutných stavebních pracích a schválení příslušnými orgány. Radnice současně zdůrazňuje, že ubytovny ve městě chce daleko častěji kontrolovat tak, aby splňovaly platné právní předpisy. „Město v souvislosti s lidmi z vyhořelé rozdělovské ubytovny učinilo všechna opatření, která mu ukládá legislativa. Vnímá přitom sociální citlivost situace a také fakt, že klíčové je pomoct těm, kteří si sami pomoct neumí a těm, co se sami snaží zlepšit si situaci vlastní prací. Důrazně přitom apelujeme na dodržování platných předpisů, bez toho pomáhat nelze,“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: „Přístřeší ve stavebně oddělení hale s vlastním sociálním zařízením v areálu ZŠ Moskevská je dočasné. A v souladu s dříve schválenými krizovými plány města.“

Nejen zástupci města situaci průběžně monitorují, dnes ráno před výukou ji rodičům dětí ze ZŠ Moskevská přímo na místě vysvětlovali a informovali o dalším postupu. Zazněl i fakt, že po vyřešení situace, k níž by mělo dojít nejpozději zítra, specializovaná firma halu pečlivě uklidí.

"Za mnoha lidmi z vyhořelé rozdělovské ubytovny je složitý osobní příběh. Bydlela tam například maminka se třemi handicapovanými dětmi, a byť se jedná o rodinu, kde manžel pracuje, okamžité uzavření ubytovny a následné vystěhování je zaskočilo. Řešíme také ubytování pro vozíčkáře, který je plně závislý na nepřetržité pomoci své maminky. Celkem jednalo o bezmála 100 lidí, nalezení ubytování pro takto enormní počet je značně problematické, a to i při součinnosti s azylovými domy a ubytovnami napříč Středočeským krajem," popisuje situaci statutární náměstek primátora města Kladno Tomáš Kutil a doplňuje: "Všem jsme po uzavření ubytovny z bezpečnostních důvodů našli dočasné přístřeší a stravování podle toho, co municipalitám ukládá stavební zákon. Zásadně přitom odmítáme nevhodná tvrzení o nepřizpůsobivých a podpoře obchodu s chudobou."

Kapacity místních ubytoven se i kvůli nedávnému uzavření ubytovny v Libušíně a zrušení opatření obecné povahy k bezdoplatkové zóně (OOP) v Kladně kvůli protizákonné celoplošnosti, prosazené minulým vedením radnice, zcela naplnily. Město nyní chystá nové OOP tak, aby odpovídalo platné legislativě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!