Jiránek (Piráti): Nováková by rezignovat měla. Hlavně vůbec neměla do funkce nastoupit

01.04.2019 19:00

Komentář na facebookovém profilu k odvolání ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové

Jiránek (Piráti): Nováková by rezignovat měla. Hlavně vůbec neměla do funkce nastoupit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Sice je Apríl, ale mediální prostor je plný plánované výměny ministra dopravy Ťoka a ministryně průmyslu Novákové. Už jsem na to dnes odpovídal do hlavních zpráv od 19:00 na ČT. Jelikož to však bude reportáž, kdy každý řekne tak 1-2 věty, tak netuším, co z mých odpovědí vyberou.

K ministru Ťokovi velmi krátce, protože u něj je to hodně pikantní. Deník MF Dnes, který je v holdingu, napsal, že ministr odchází dobrovolně. Pan ministr reagoval, že to je Apríl. Buď tedy hlavní editor z holdingu hodně přestřelil nebo pan ministr nepochopil, že když napiše deník z holdingu, že odchází dobrovolně, tak sakra odchozí dobrovolně i kdyby nechtěl.

K paní ministryni Novákové je to trochu delší. Otázky, které jsem dostal zněly, jak jsem spokojen s jejími kroky na ministerstvu, jak vnímám aktuální incident s vykázáním zástupců Tchaj-wanu na pokyn zástupce Číny a zda by měla rezignovat na funkci.

Ano, myslím, že by rezignovat měla. Myslím hlavně, že vůbec neměla do funkce nastoupit, protože na tu funkci jednoduše nestačí. A to neberte vůbec jako útok na její osobu. I já bych nyní tuto funkci odmítl. Ministerstvo průmyslu je pravděpodobně nejtěžší ministerstvo vůbec, protože má velmi složité agendy, kde se točí největší peníze a tím pádem i zájmy a lobbing - energetika, telekomunikace, vývoz, dovoz, celkově průmysl a celé hospodářství - stovky a stovky miliard.

A to nemluvím o tom, že MPO by mělo mít klíčovou roli v přeměně našeho státu z typu Montovna s levnou pracovní silou na typ Technologická štika. Takže podle mě by ministr/yně průmyslu měl být člověk, který myslí moderně, inovativně, odvážně. Měl by to být, když to řeknu trochu zjednodušeně, ten největší drak ve vládě, který mentálně potáhne vládu směrem k novým trendům a bude tlačit potřebné změny v oblastech vývoje, výzkumu, robotizace, automatizace hospodářství s napojením na změny systému vzdělávání. Jinak se prostě budeme pořád plácat daleko za vyspělou Evropou i zbytkem světa.

Takovou dračici však v paní ministryni nevidím. Respektuju ji za to, co dělala pro Svaz obchodu, ale ministerská účast byla podle mě krokem vedle.

A k vykázání zástupců Tchaj-wanu. Hmm, hodně se kolem toho dělají vlny. Některé strany vyzývají kvůli tomu ministryni k rezignaci. Osobně myslím, že je to především velký trapas pro MPO, ale na poli diplomatickém se zase nic tak velkého neděje. Tchaj-wanci se myslím nad celou blamáž povznesli a nyní se zajímají hlavně o pražského primátora Hřiba, který se sešel i třeba s jejich prezidentkou a dojednává s nimi spolupráci v různých oblastech.

Čína je velmoc a logicky ukazuje diplomatické svaly, ale myslím, že ji zase tak moc nezajímáme. Přeci jen u nás zainvestovala 4krát méně než malý Tchaj-wan. Pravděpodobně proto, že u nás žije méně lidí než v mnoha čínských velkoměstech. Takže by se určitě nic strašného nestalo, kdyby paní ministryně zástupce Tchaj-wanu na akci nechala. Už proto, že samo ministerstvo uznalo, že tohoto tradičního setkání se zástupci Tchaj-wanu účastní už posledních 19 let. Prostě zbytečný trapas.

Každopádně pokud bych měl paní ministryni vyzývat k rezignaci, tak především pro ty důvody z první poloviny příspěvku a ne kvůli situaci s Tchaj-wanem. Kdybychom totiž chtěli měnit ministry kvůli každému trapasu, co se jim povede, tak tu žádný nebude déle než několik měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.