Jiránek (Piráti): Současný prezident dělá pravý opak toho, co tvrdil

10.12.2021 11:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke slovům Miloše Zemana, když byl v pozici premiéra ČR.

Jiránek (Piráti): Současný prezident dělá pravý opak toho, co tvrdil
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Premiér Miloš Zeman v pořadu Sedmička na Nově, když v roce 1998 skládal vládu, odpověděl na dotaz moderátora, zda "má prezident právo mu prověřovat ministry nebo mu do toho nic není?" takto:

"Já vycházím z článku 68 Ústavy. Ústava platí pro každého. Tento článek jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. A když tedy cituji tento článek Ústavy, tak z něho jednoznačně vyplývá, že tady se nemůžeme ptát, kdo se komu líbí a kdo se komu nelíbí. Představte si, kdyby zde byla koalice, což nebylo ještě před několika dny možné vyloučit, a koaliční partneři se dohodli, že ten a ten bude dělat toho a toho ministra. Jak by se pak šéfové koaličních stran tvářili na to, kdyby jim někdo tyto ministry kádroval. Nu a pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s citovaným článkem 68."

Následně Miloš Zeman souhlasně kývá na doplňující otázku moderátora" "Čili prezident si může pouze vyžádat informace, ale tím to končí?"

Prezident Václav Havel následně jmenoval všechny ministry Zemanovy vlády. Víc k té aktuální situaci kolem jmenování vlády není třeba dodávat. Bohužel v kritické době pro ČR, kdy je potřeba hladké předání moci a rychlé zapracování nové vlády v zájmu občanů, dělá současný pan prezident pravý opak. Bohužel..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…