Jiří Paroubek: McCainova politická závěť

29.08.2018 17:46

Velká část významných i málo významných světových politiků a také světových médií věnuje pozornost úmrtí významného amerického senátora Johna McCaina.

Jiří Paroubek: McCainova politická závěť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

McCaine byl válečným hrdinou z Vietnamu, představitelem konzervativního, ale ne ortodoxně-konzervativního křídla republikánské strany. A byl v minulosti, celkem šestkrát, zvolen do Senátu Spojených států. V roce 2008 byl dokonce kandidátem republikánské strany na funkci amerického prezidenta. Měl tehdy smůlu především v tom, že přicházel po éře málo oblíbeného republikánského prezidenta George Bushe ml. A kandidoval proti svěžímu a z obrazu obvyklého washingtonského politika se vymykajícímu Baracku Obamovi. Prostě nevyhrál.

Možná, že jednou z chyb, kterou udělal, byla nominace ultrakonzervativní aljašské guvernérky Sarah Palinové na kandidaturu do pozice viceprezidenta. V nedávné době sám McCaine toto označil za chybu, protože Palinová ukázala svojí naprostou nekompetentnost především v oblasti zahraniční politiky a nejen v ní.

Po vyhlášení volebních výsledků, kdy bylo zřejmé, že odchází z klání s Obamou poražen, vybídl své stoupence k tomu, aby nezpochybňovali Obamovu volbu a mysleli především na Spojené státy. Díky své povaze a svému velkorysému přístupu byl předurčen k dojednávání významných kompromisů v Senátu s představiteli Demokratické strany USA.

I když byl a zůstal součástí konzervativní části Republikánské strany, nebránilo mu to v tom, aby tu a tam podporoval zákony spjaté s demokratickými prezidenty, pokud se domníval, že je to dobré pro lidi. Takovým zákonem byl například Obamacare, kdy on byl jedním ze dvou rozhodujících hlasů, které při existenci republikánské většiny v Senátu způsobily, že tento systém financování zdravotní péče pro široké vrstvy, především občanů s nevysokými příjmy, zůstal zachován.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Odešel ve věku nedožitých 82 let po tvrdém a beznadějném boji, který svedl se zhoubným nádorem na mozku. Ani ve svém posledním politickém počinu, v dopise na rozloučenou Američanům, nedokázal překonat odpor, který měl k politice stavění zdí Donalda Trumpa. Přiznává v dopise, že se v životě někdy i mýlil, ale vždy se snažil o to, sloužit Americe a Američanům. Zajetí ve Vietnamu, které trvalo řadu let, kdy byl i mučen, na něm zanechalo samozřejmě určité stopy.

Odtud pramenil jeho nepragmatický postup např. vůči Rusku, v němž viděl přehnanou hrozbu a vyjadřoval se k "ruské" politice současného amerického prezidenta až příliš tvrdě. John McCain byl zajímavou a barvitou postavou amerického Kongresu i republikánské strany.

Líbil se mi příměr zveřejněný v některých médiích, který ho charakterizoval jako osamělého rváče. On prostě bojoval bez ideologie za věci, které považoval za správné pro lidi, pro národ, i když se v jejich hodnoceních někdy mýlil.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi