Jirků (KDU-ČSL): Zastupitelé budou potřebovat osobní právníky

08.10.2014 16:00

Svaz měst a obcí ČR spustil bezplatnou právní poradnu pro zastupitele a zaměstnance obecních a městských úřadů. Budou ji potřebovat. Stále více a více se ukazuje, že spravovat věci veřejné znamená na všech pozicích být jednou nohou ve vězení.

Jirků (KDU-ČSL): Zastupitelé budou potřebovat osobní právníky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Řešíme teď na projektu z veřejných zdrojů takovou zapeklitou situaci. Jednat podle zákona, nejspíš bychom měli podat na jednoho z dodavatelů trestní oznámení pro podvod. Jenomže, co by se stalo? Celý projekt by to zastavilo, a kdoví, jestli ne definitivně. Škoda z již investovaných nákladů, vícenáklady na provizorní řešení, nový výběr dodavatele s pochybným výsledkem. A tak padlo rozhodnutí klepnout dodavatele přes prsty, rázně mu vynadat "ty, ty, ty, počtvrté už to ale opravdu nedělej" a nechat ho část zakázky udělat znova. Nakonec stát bude mít s trochou štěstí novou budovu a dodavatel výtečnou referenci a otevřené dveře do státních zakázek velkého rozsahu. A to máme podporu dvou výborných právníků a několika právníků do počtu.

Představuji si, jak by asi reagoval zastupitel nebo zaměstnanec na malém městě, kdyby za ním přišel dodavatel, jako se to stává nám, a řekl: "Tak jo, tak mě žalujte. Já pošlu firmu do likvidace, nebudete mít ani budovu ani bankovní garanci, a než se to vyřeší, propadnou vám dotace a budete je muset všechny vrátit ze svého. Takže hned za mnou vyhlásíte bankrot vy. Navíc, já osobně jsem o tom nevěděl."

Trochu odbočím, s kolegou jsme strávili každý několik let na projektech v Rusku. Ještě před pár lety byla standardní taktika, jak přijít k penězům, podseknout cenu (v českých poměrech podat tak zvaně mimořádně nízkou nabídkovou cenu, ale tak aby to bylo na hraně a tedy nepostihnutelné), a dva měsíce před kolaudací přijít s tím, že "buď, investore, doplatíš dalších 20%, nebo my vyhlásíme bankrot a tobě zbude nedokončená stavba a soud na několik let, než se ti stavba vůbec odblokuje." Zvláštní, jak se Češi (a Moravané a Slezané) umí poučit ve světe na nečekaných místech.

Ale abych se vrátil k zastupitelům. Někdy ani znalost zákonů nepomůže, když zákon je postavený tak, že za všechno může zadavatel, ačkoli měl minimální možnost něco ovlivnit. Výsledkem bude paralyzování veškeré činnosti úřadů a země. Taková retro-normalizace. Například na příští období dotací z Evropské unie hrozí blamáž, protože nikdo nechce za stávajících podmínek strkat hlavu do oprátky. Protože obecný zájem a zájem zastupitelů či zaměstnanců nedostat se do vězení nebo v lepším případě nedostat k náhradě škodu, které se nedalo vyhnout jinak, než nedělat nic, na sebe stále více naráží.

Díky tedy za výborný počin a doufejme, že se bezplatná právní poradna osvědčí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Jirků

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.