Jirousová (KSČM): Nejde jen o nerozvážnost

13.08.2021 4:31

Situace se změnila. Roušky/respirátory z našeho života mizí, i když povinnost je nosit v obchodech a budovách vláda nezrušila. Jen Nejvyšší správní soud vším zamíchal, i když si poněkud spletl slovo zdraví se slovem »litera«. Co toto uvolnění s národem udělá, se neví, každopádně »všeználkové« skrytí za své facebookové profily mají jasno - bez roušek a bez očkování!

Jirousová (KSČM): Nejde jen o nerozvážnost
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Podzim opět ukáže. Ten minulý ukázal, že uvolnění, ke kterému došlo na nátlak populismu, umožnilo koronaviru nabrat na síle a počty nemocných předčily první polovinu roku. V řadě zemí Evropy už nyní, vzhledem k uvolňování restrikcí, narůstají počty nakažených, ale stále nejde o slova »další etapa pandemie«. Je to pro nás varováním a svou příkladnou zkušenost máme. Neodpovědnost není výsadou jen v zahraničí.

Také u nás máme dostatek příkladů. Stačí si z doby nedávné připomenout onemocnění řady našich sportovců, kteří přijeli do Japonska a nemohli se kvůli nemoci účastnit her. Jako velmi nezodpovědné považuji, že lékař ortopéd, který s nimi odletěl, se nenechal očkovat a nyní se na něj snesla vlna kritiky. Sice nelze na konkrétní osobu ukázat prstem, ani nelze do očkování nikoho nutit a nelze ani neočkované perzekvovat (někdo se skutečně nemůže z vážných zdravotních důvodu momentálně nechat očkovat), ale u lékařů mě to skutečně zaráží! Přeci víme, kolik nemocí bylo díky očkování oslabeno či zcela vymýceno.

Je léto. Vlády ustupují tlaku »ulice«, demonstrace je nutí uvolňovat opatření a nemoc, která zdánlivě byla poražena, je připravena znovu se rozhořet. To se neděje jen u nás, ale v mnoha zemích Evropy. Být dnes odpovědným představitelem země je jistě stresující. Ve hře jsou nejen opatření, jež omezují některé aktivity, ale i pouhé nošení roušek v uzavřených prostorách a samo očkování, které šíření koronaviru může zabránit a zároveň chrání nejen očkovaného, ale i druhé.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Odpor části společnosti je proto neodpovědný a řekla bych i sobecký. Nejde jen o nás. Příkladem v poslední době může být odpor části Francouzů demonstrujících proti vládním opatřením, která mají zabránit rozšiřování COVID-19. U nás tomu ovšem není jinak. Příkladem boje, např. proti očkování dětí, se stali zpěváci či herecké nebo sportovní osobnosti a jiná neodborná veřejnost. Antirouškaři tak dostali precedens. Nikomu z těch odmítajících přitom vůbec nevadí, že ohrožují své vlastní děti. A příklad si berou z těchto lékařsky nevzdělaných osobností! Nikoliv vakcinologů, epidemiologů, biologů, lékařů vůbec, a dalších vzdělaných v tomto oboru. I když i zde najdeme bohužel výjimky. Jak je možné, že lidé nenaslouchají? Na internetu často čtu - nejsem ovce, nenechám se očkovat. Co je víc, zda naslouchat průměrné zpěvačce, nebo oboruznalému lékaři?? NEovce si jistě správně odpoví… Nastala dokonce taková situace, že každá politická strana se bojí vyjádřit svůj názor. Ten by se totiž mohl stát velmi výbušným tématem před volbami.

Zbývá se zeptat: Může mít tato skupina tzv. odmítačů pravdu? Je skutečně pro děti nebezpečné očkování?

Generace minulé byly očkovány proti řadě nemocí. Díky tomu o některých už nic nevíme. Vymizely v podstatě dětská obrna, záškrt, černý kašel, tetanus, atd. Celkem devět nemocí jsme tak dokázali porazit. Současné očkování má zatím zřejmě omezenou platnost, ale dokáže před koronavirem chránit anebo alespoň zmírňuje průběh nemoci. Jestliže nejsme očkováni, nejen že ohrožujeme sebe, ale i druhé. Pokud to tedy odmítáme, případně bude-li to potřeba, pro své děti, nejde jen o nerozvážnost, ale o vědomé ohrožení části populace. A to by nemělo zůstat jen v rovině konstatování.

Kateřina Jirousová
kandidátka do Poslanecké sněmovny za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…