Jirsa (ODS): Otáčivé hlediště v Českém Krumlově

07.10.2013 17:13

Pro Český Krumlov je to dobrá zpráva: na otáčivé hlediště letos přišlo více návštěvníků než v loňském roce: přes 49 tisíc diváků.

Jirsa (ODS): Otáčivé hlediště v Českém Krumlově
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Za vstupenky na unikátní divadlo utratili diváci přes 25 milionů korun. Další miliony utratili ve městě před a po představení. Odcházeli spokojeni, žádné stížnosti či kritika. Vlastně ano, několik zaměstnanců zámku si na otáčko stěžovalo přímo do pařížské centrály UNESCO.

Mnohokrát jsem dokladoval, že spor o budoucnost otáčivého hlediště v Českém Krumlově je sporem mezi fundamentálním pohledem některých českých památkářů na straně jedné a naprosté většiny veřejnosti na straně druhé. Když odhlédnu od toho, že petici za zachování otáčivého hlediště podepsalo v minulosti více než sto tisíc občanů, je veřejnost reprezentovaná volenými orgány. O zachování otáčivého hlediště v Českém Krumlově tak dnes usiluje hejtman Jihočeského kraje a krajské zastupitelstvo, starosta a zastupitelstvo Českého Krumlova, primátor Českých Budějovic, jihočeští senátoři a poslanci. V minulosti se památkáři vyrovnali s touto politickou podporou větou, že "otáčivé hlediště se vždy před volbami stane tématem diskusí politiků".
 
Díky dosažení dohody s bývalou ministryní Hanákovou odešel do UNESCO kompromisní dopis popisující současný stav, UNESCO jej vzalo na vědomí a výbor na svém zasedání v Phnom Penhu v Kambodži přestal hrozit Českému Krumlovu vyškrtnutím ze seznamu světového dědictví.
 
Nicméně, ještě před jednáním světového výboru odeslalo několik zaměstnanců krumlovského hradu a zámku do UNESCO dopis, který zpochybňuje jak zprávu o stavu statku "Historické centrum Českého Krumlova" z roku 2012, tak i pozitivní, resp. kompromisní stanovisko komise ministerstva kultury k otáčivému hledišti z ledna 2013. Že byly tyto dokumenty schváleny českokrumlovským zastupitelstvem i ministerstvem kultury? Několikastránková stížnost mimo zpochybnění výše uvedených podkladů varuje představitele UNESCO před "brutálním narušením prostředí barokní zahrady" v případě realizace nového dopisu také "prosí Výbor UNESCO, aby se postavil proti snahám českých politiků o maximální a trvalou exploataci zámecké zahrady", tedy udržení otáčivého hlediště v provozu.
 
Veřejnost reprezentovaná svými volenými zástupci tak dopěla k dohodě o budoucnosti otáčivého hlediště a jeho možného zachování v zámecké zahradě v nové, moderní podobě.
 
Naopak, někteří fundamentalističtí památkáři tyto snahy o dohodu trvale torpédují. Je již řada důkazů, že snaha o likvidaci otáčka a hrozba vyškrtnutí z UNESCO je jen strategie některých českých, respektive krumlovských památkářů. Opak je pravdou. Otáčivé hlediště a Český Krumlov k sobě již neodmyslitelně patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…