John: Boj o MZe? Babiš se bojí, aby mu snad Agrofert nezhubnul

18.12.2013 13:09

Komentář Radka Johna k vyjednávání o obsazení Ministerstva zemědělství.

John: Boj o MZe? Babiš se bojí, aby mu snad Agrofert nezhubnul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Je zvláštní sledovat, jak se nám koaliční partneři přetahují o dříve mocensky méně významné ministerstvo zemědělství.  Jako kluci, kteří se perou o kuličku. Jenže ona to dnes není tak úplně obyčejná kulička. Zvlášť pro jednoho koaličního aktéra má obrovský význam.

Nejdůležitější bitvy se při sestavování vlád, a to i za našeho vyjednávání s Nečasem a Kalouskem, odehrávaly o ministerstvo financí a vnitra. Jiná vláda, jiný mrav, chtělo by se říct, protože se souboj dnes přesunul na jinou úroveň. Už to není o tom, kdo co chce získat, ale kdo chce, aby to ten druhý neobsadil. ANO deklarovalo, že si nepřeje, aby MZE obsadili lidovci a jak se zdá, ČSSD to ani moc nevadí.

Samozřejmě, že Andrej Babiš by si nejraději usurpoval resort zemědělství sám pro sebe, ale to by bylo jaksi příliš nápadné. Proto jde raději cestou menšího odporu a nechá jej socialistům, se kterými lépe vychází, ač to tak zpočátku nevypadalo.

Dost možná už existuje dohoda s ČSSD, že si ANO ponechá post prvního náměstka.

Proč je ale pro ministerstvo zemědělství pro Babiše tak klíčové? Z několika důvodů

Babiš investoval v létě nemalé peníze do dřevozpracujícího průmyslu. Koupil od zkrachovalého pana Míčanka firmu Less and Forest a není třeba připomínat, že  pod MZE samozřejmě spadá druhý největší státní moloch LESY ČR, který rozhoduje o přidělování zakázek na těžbu.

Anketa

Mají ještě VV nějakou šanci?

27%
6%
67%
hlasovalo: 3749 lidí
Letmým pohledem do nové koaliční smlouvy zjistíte, že kapitola zemědělství je zde neúměrně akcentovaná. O tom, jakou hraje roli, si můžeme domýšlet i z toho, že je to v pořadí hned třetí kapitola, zařazena před kapitolami jako zdravotnictví, sociální věci, důchody nebo školství. Vzpomeňte si na předvolební rétoriku v podstatě všech stran. Ty vylepovaly billboardy se slogany týkajícími se hlavně školství, zdravotnictví a důchodů. Bojovaly o přízeň voličů s tématy, která jsou nyní zařazena až kdesi na chvostu. Není to trochu divné?

Ba co víc v kapitole zemědělství je neuvěřitelně precizně specifikováno, co všechno se má v tomto oboru dělat.  Hájí se čerpání dotací z EU, potravinová soběstačnost, práva českých potravinářů a zemědělců, přísnější kontroly potravin z dovozu, dozorové orgány v potravinářství mají být převedeny pod ministerstvo zemědělství, zachová se zelená nafta pro zemědělce a v neposlední řadě má přitéct více peněz do dotačních zemědělských programů ze státního rozpočtu.

Ale ani slůvko o tom, že by se měli podporovat malí zemědělci, přičemž to je skutečně potřeba, protože je z pozice síly válcuje Agrofert. Navíc koalice chce změnit paušály pro živnostníky, a tak těch dosavadních odpočitatelných 80% pro zemědělskou činnost může klesnout a malí zemědělci své podnikání  prostě finančně neutáhnou. Hle další příležitost pro velké hráče v tomto oboru. Zemědělská produkce přitom samozřejmě zůstane zachována, protože Agrofert krachující malé zemědělské podniky rád skoupí.

Nastavení a především kontrola nastolených podmínek v koaliční smlouvě je přesně důvod, proč Babiš křičí  jen aby lidovci neobsadili resort zemědělství. Bojí se totiž, že by jeho „železem a krví“ vybudované impérium Agrofert mohlo ztratit na váze. Ale to se nestane. Nebo si snad někdo myslí, že během Babišova vládnutí Agrofert zhubne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek John

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …