John (VV): Vyjednat je třeba pomoc EU regionům ohroženým prachem

05.03.2014 18:20

Odborníci odhadují, že každý rok zemře v ČR předčasně kvůli negativnímu vlivu polétavého prachu v ovzduší 5500 obyvatel ČR. Třetina obyvatel ČR je rok co rok poškozována nevyhovujícím ovzduším. Největší problémy s polétavým prachem máme tradičně na Ostravsku a Karvinsku.

John (VV): Vyjednat je třeba pomoc EU regionům ohroženým prachem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Čísla, která na semináři o kvalitě ovzduší na Ostravsku, pořádaném Olgou Havlovou, poslankyní Parlamentu ČR a místopředsedkyní VV, jsou velmi depresivní. V některých lokalitách Ostravska a Karvinska je překročen limit znečištění ovzduší 120 dní v roce. Důsledky na zdraví lidí jsou zničující

Evropská Unie, místo aby řešila problém lidí ohrožených prachovými částicemi v ovzduší uprostřed Evropy, prosazuje extrémně drahá opatření, která mají zamezit produkci kysličníku uhličitého ve jménu světového globálního boje proti oteplování. Obrovské prostředky tak bude stát zvýšení podílů obnovitelných zdrojů, stejně jako další zpřísnění limitu emisí u nově vyráběných aut, které zdraží automobily.  Výsledky přitom budou minimální, protože se ke snaze Evropy téměř nepřipojily další kontinenty. Řešením pro Ostravu by bylo vyjednat novou prioritu EU: Pomoc evropským regionům extrémně postiženým znečištěním ovzduší.

Jde o lokality na severu Moravy, jihu Polska, na severu Itálie, o oblasti v Německu a Francii. Stačila by jen malá část peněz, které bude stát evropské státy boj proti globálnímu oteplení, jehož účinnost bude velmi nízká. Tyto peníze by pomohly zbavit problému lidi ohrožené na životě polétavým prachem v extrémně znečištěných regionech. O to se je třeba v EU snažit, o tom je třeba vyjednávat i ve spolupráci s Polskem,  jehož se znečištění Slezska také týká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek John

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.