Johnová (Praha sobě): Pietní místo na Staroměstském náměstí ještě zůstane, postarají se o něj skauti

08.04.2021 19:28

Na Staroměstské náměstí již přes dva týdny chodí denně desítky lidí a pozůstalých, kteří zde zapalují svíčky, nosí sem květiny a vzpomínají na své blízké. Na vzhledu tohoto pietního se však podepsalo počasí a povětrnostní podmínky, proto se radní Milena Johnová obrátila za hlavní město na organizaci Junák – český skaut, zda by tomuto spontánně vzniklému místu truchlení a vzpomínek nevrátili skauti a skautky jeho důstojnost.

Johnová (Praha sobě): Pietní místo na Staroměstském náměstí ještě zůstane, postarají se o něj skauti
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Staroměstské náměstí stále ještě pokrývá pár křídových křížů, které zde 22. března nakreslili příznivci spolku Milion chvilek pro demokracii jako vzpomínku na více jak 25 tisíc obětí, které v České republice podlehly nemoci covid-19. Původní iniciativa však přerostla v něco, co aktuálně naše společnost velmi potřebuje - pietní místo pro společně sdílenou bolest a společně budovaný soucit.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

„Společně s ostatními členy Rady hlavního města Prahy si dobře uvědomujeme, že původní iniciativa Milionu chvilek na Staroměstském náměstí se proměnila. Děkujeme občanům a jejich iniciativám, že vytvářejí pro nás všechny čas a místo pro zastavení, ohlédnutí a zhmotnění smutku. Víme, že takové místo naše společnost velmi potřebuje. Málokdy se něco tak dotýká doslova všech. Rádi bychom proto umožnili, aby si lidé i nadále mohli památku zesnulých v důsledku pandemie covid-19 připomínat. Proto jsme hledali způsob, jak pietní místo na Staroměstském náměstí udržovat v důstojné podobě,“ říká Milena Johnová, radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Během středečního odpoledne dobrovolníci z řad skautů s pomocí města uklidili uvadlé květy a vyhořelé svíčky. Všechny zachovalé květiny, svíčky a další předměty shromáždili skauti a skautky na jednom místě, kam lidé mohou i nadále přicházet sdílet smutek. Celá úprava pietního místa se uskutečnila s vědomím vedení Milionu chvilek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…