Johnová (Praha sobě): Praha pomohla 260 ukrajinským uprchlíkům přesunout se do Velké Británie

16.02.2023 11:30

Agentura „Britské domovy pro ukrajinské uprchlíky“, která ukončila svůj pilotní provoz, pomohla celkem 260 Ukrajincům, převážně matkám s dětmi, získat tříleté uprchlické vízum ve Velké Británii.

Johnová (Praha sobě): Praha pomohla 260 ukrajinským uprchlíkům přesunout se do Velké Británie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Ve svém sídle na Magistrátu hl. m. Prahy působila přibližně devět měsíců. V případě nutnosti zesílení pomoci s vyřizováním víz je připravena svou činnost opět zahájit. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20109 lidí

Agentura „Britské domovy pro ukrajinské uprchlíky“ zahájila činnost v prostorách Magistrátu hl. m. Prahy ve Škodově paláci koncem dubna 2022. Jejím cílem bylo odlehčit Praze a pomoci ukrajinským válečným uprchlíkům, převážně matkám s dětmi, získat útočiště ve Velké Británii.

„Jsem ráda, že Praha mohla pomoci ukrajinským uprchlíkům najít hostitelské rodiny a zvládnout administrativu spojenou s vyřizováním žádostí o britská víza. Děkuji kolegyním z projektu Britské domovy i všem pracovníkům pražského magistrátu a Centra sociálních služeb Praha, kteří pomohli s přípravou i provozem této agentury,“ popisuje dosluhující radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky Milena Johnová, díky jejíž podpoře agentura vznikla.

Podmínkou pro získání tříletého britského víza v programu „Homes for Ukraine“ je nalezení soukromého hostitele, který se zaváže uprchlíky bezplatně ubytovat po dobu minimálně šesti měsíců. „Kromě toho, že jim garantuje aspoň zpočátku ubytování zdarma a sociální zabezpečení na tři roky, je Velká Británie pro ukrajinské uprchlíky atraktivní také kvůli možnostem pro jejich děti. Ty často umí alespoň trochu anglicky a mohou proto bez většího přerušení pokračovat ve vzdělávání,“ říká Neela Winkelmannová, vedoucí projektu „Britské domovy pro ukrajinské uprchlíky“.

Činnost agentury spočívala v poskytování poradenství, dohledávání konkrétních hostitelů pro uprchlíky, zprostředkovávání vzájemného setkání a komunikace on-line, dále pak ve vyplňování žádostí o vízum a pomoci uprchlíkům při plánování jejich cesty do Velké Británie. Za devět měsíců své činnosti (do konce ledna 2023) se u agentury zaregistrovalo 659 uprchlíků. Celkem 260 Ukrajincům, což představuje asi 40 % žadatelů, dopomohla k získání britského víza. Agentura spolupracovala s dobrovolníky ve Velké Británii a s britským velvyslanectvím v Praze.

„Když jsme projekt loni na jaře rozjížděli, uvažovali jsme o časovém horizontu šesti měsíců, nakonec byla agentura v provozu tři čtvrtě roku. Pokud se s ohledem na ruskou agresi na Ukrajině opět zvýší potřeba pomoci se zprostředkováním víz, můžeme činnost agentury opět oživit,“ uzavírá Neela Winkelmannová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.