Johnová (Praha sobě): Praha přispěla na rekonstrukci domova v Horních Měcholupech

06.09.2021 17:36

Domov se zvláštním režimem v Horních Měcholupech je v novém. Praha výrazně přispěla na rekonstrukci, vznik přístavby i na novou zahradu.

Johnová (Praha sobě): Praha přispěla na rekonstrukci domova v Horních Měcholupech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Začátkem září byl slavnostně otevřen nový objekt Domova se zvláštním režimem Parmská. V něm jsou poskytovány pobytové sociální služby zejména pro seniory.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Praha se na vybudování přístavby a nové zahrady i na aktuální rekonstrukci stávajícího objektu podílela částkou téměř 47 milionů korun.  Jedná se o realizaci prvního z projektů, které hlavní město v rámci nového systému podpory a financování pobytových služeb pro seniory v městských částech pilotuje.

„Komorní pobytové zařízení uprostřed obytné čtvrti umožní lidem, kteří s ohledem na nemožnost zajistit si vysoký objem péče ve vlastním bytě, zůstat žít ve stejné lokalitě a s možností být nadále v kontaktu s rodinou, přáteli nebo sousedy. Je skvělé, že Praha 15 měla tento projekt připravený, takže po odborném posouzení jsme jej mohli finančně podpořit z rozpočtu hlavního města,“ řekla Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Hlavní město od loňského roku pilotuje nový systém podpory a financování sociálních služeb, kdy podpořilo projekty Prahy 11, 15 a Prahy-Petrovice. Celkem tyto městské části získaly od pražského magistrátu přes 120 milionů korun spolu s dlouhodobou podporou projektů do následujících let, která se bude týkat financování provozu a zařazení do sítě služeb, jakmile budou objekty dokončeny. Předpokladem tohoto systému je také kofinancování ze státních prostředků. Podpořené projekty proto také žádají o finance na výstavbu v každoročně vyhlašovaném programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Nová budova domova v Horních Měcholupech patří pod Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 15 a jeho výstavba byla plánována už od roku 2016. Samotné stavební práce na přístavbě pak začaly za plného provozu v červenci 2020 a přesně o rok později bylo hotovo.

„Jsem nesmírně rád, že se podařilo rozjet projekt v Parmské navzdory těžkostem, které s sebou přinesla doba covidová. Přístavba byla budována za plného provozu a dík patří především zaměstnancům, kteří pracovali s plným nasazením ve zhoršených podmínkách a snažili se ze všech sil, aby se klienti cítili dobře a situace na ně měla co nejmenší dopad. Děkuji i paní ředitelce Válkové, která celé akci věnovala obrovské úsilí a mnohdy i svůj osobní čas. Za to, že jsme zrealizovali tento výrazný počin, musím poděkovat i paní radní hlavního města Johnové a Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR. Závěrem ještě poděkuji za podporu svým kolegům radním a zastupitelům, kteří dali projektu zelenou. V době, kdy celá populace stárne, je pro nás důležitou prioritou zlepšování podmínek a zajištění důstojného stáří našich seniorů.“ prohlásil Michal Fischer, místostarosta MČ Praha 15, který má ve své gesci sociální oblast a péči o seniory.

Klienti se nyní dočkali důstojného prostředí, které zahrnuje nejen moderní bydlení, ale vznikla zde i nová zahrada. Přístavbou lůžkové části vzniklo 36 nových lůžek. Vybudování objektu se zahradou stálo 45 milionů korun, vybavení prostor pak vyšlo na 4 miliony korun a bezbariérové přístupové a propojovací chodníky k přístavbě si vyžádaly dalších 1,3 milionu korun.

„Jsem šťastná, že naši klienti budou žít v krásném a důstojném prostředí s nádhernou zahradou. Poděkování patří vedení městské části Praha 15, Magistrátu hl. m. Prahy a Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR, kteří se podíleli na spolufinancování. Chtěla bych upřímně poděkovat všem zaměstnancům i klientům, kteří museli snášet snížený komfort, který s sebou výstavba nesla. Poděkování patří i rodinám klientů, kteří nabídli pomoc se stěhováním do nových prostor. Jsem ráda, že i na jejich tvářích bylo patrné nadšení,“ dodala ředitelka CSOP Monika Válková.

Na vybudování přístavby ještě navazuje rekonstrukce stávajících prostor zařízení.  Předpokládaná hodnota stavby je v tomto případě 27 milionů korun. Její dokončení je plánováno do jednoho roku. Vznikne zde 11 dvoulůžkových a 4 jednolůžkové pokoje.

Hlavní město tak s postupným stárnutím populace a rostoucí poptávkou systematicky podporuje rozvoj pobytových služeb pro seniory v jednotlivých městských částech. V plánu je až do roku 2024 rozšířit po Praze počet takovýchto lůžek až o 400. Například městská část Praha 3 letos v létě vyhlásila soutěž o návrh na dům sociálních služeb v ulici Pod Lipami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice