Jourová: Čelíme řadě globálních výzev. Bez členství v EU bychom nemohli obstát

21.10.2014 16:20

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 10. 2014

Jourová: Čelíme řadě globálních výzev. Bez členství v EU bychom nemohli obstát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová při své poslední řeči ve sněmovně jako poslankyně

Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak víte, je mou povinností vzhledem k mé nominaci na pozici eurokomisařky za Českou republiku, abych se vzdala mandátu poslankyně Sněmovny České republiky. Měla jsem možnost to udělat notářským zápisem, což je taková suchá cesta, která by mě připravila o zážitek ještě se s vámi setkat. Tomuto zážitku jsem nemohla odolat a jsem velmi ráda a děkuji za to, že jsem dostala příležitost tady dnes tuto svou povinnost vykonat za setkání s vámi.

Ráda bych využila této příležitosti a měla krátkou řeč o tom, jakým způsobem si představuji spolupráci s Českou republikou, s vládou, s Parlamentem.
Dovolte mi ale nejdříve říci pár slov k tomu, jak si představuji, aby vypadal obraz České republiky v Evropské unii. Myslím si, že je dobře, že Česká republika se čím dál více hlásí o pozici silného člena Evropské unie se silným hlasem a prosazuje své národní zájmy. Myslím si, že se shodneme na tom, že fungující a stabilní Evropská unie je základním předpokladem i pro fungující a stabilní Českou republiku.

Čelíme řadě globálních výzev. Bez členství v Evropské unii bychom jako jednotlivec jistě nemohli obstát. Evropská unie, to není jenom ekonomika, kde máme řadu výsostných národních zájmů jako je posilování společného trhu, budování sítí, broadband, doprava, věda a výzkum s využitím evropských zdrojů. Zvyšování podílu exportu i za pomoci Evropské unie. Zajištění energetické bezpečnosti. Máme řadu dalších ekonomických zájmů jako například podpora průmyslu, kde Česká republika má vysoký podíl průmyslu na zaměstnanosti a tvorbě HDP, vyšší než ostatní země Evropské unie. To jsou všechno ekonomické zájmy, které, věřím tomu, že bude Česká republika nadále prosazovat.

Evropa, to není jenom ekonomika, jsou to i hodnoty, ke kterým je potřeba se čas od času vrátit. Myslím si, že je velmi dobře, že je Česká republika součástí klubů, ve kterých se vyznává hodnota právního státu, demokracie, absolutní nulová tolerance diskriminaci. Vláda práva - o tom už jsem hovořila - a tak dále. Takže myslím si, že není pochyb o tom, že těch deset let, kdy měla Česká republika možnost býti členem Evropské unie, a další léta, která nás čekají, jsou výjimečnou a vzácnou příležitostí pro Česko, aby se rozvíjelo.

Já budu - jestli zítra ve Štrasburku Evropský parlament komisi schválí jako celek - tak budu členkou kabinetu Jean-Claude Junckera. Jean-Claude Juncker mimo jiné velmi výrazně razí myšlenku, že je potřeba z Evropské unie připravovat pro Evropu chytrou legislativu, nepřidávat další zátěže a vše činit po dohodě s členskými státy, tak jak to ostatně předvídají základní smlouvy Evropské unie. Předvídá zároveň ve svém politickém programu posílenou spolupráci s národními parlamenty. Toto bude i moje role, abych spolupracovala s českým parlamentem tak jako s dalšími, a bude na čem. Za chvíli ještě popíšu, co budu dělat já v tom přiděleném portfoliu.

Jean-Claude Juncker chce, aby nová Evropská komise byla politickou komisí. Abychom nebyli úředníky a abychom razili hodnoty a cíle, které jsou navýsost politické. Dovolím si ho citovat. Ve svém programu řekl: "Chci Evropu, která bude větší a ambicióznější ve velkých věcech a menší a skromnější v těch malých." Já si to čtu tak, že není možné, aby Evropa a evropské instituce řídily život občanům, řadu malých legislativních krůčků a někdy i ztěžovaly život občanům tím, že vymýšlejí věci, které jsou zbytné, ale je potřeba se soustředit na velké strategické cíle. Myslím si, že i v cílech, které má Evropská komise, které předvídá Jean-Claude Juncker a slibuje, že je bude dosahovat, se v těchto cílech právě Česká republika velmi shoduje. Protože i Juncker hovoří o tom, že je potřeba stimulovat konkurenceschopnost a přinést větší zaměstnanost zejména efektivními investicemi. To je jednoznačně český národní zájem.

Dále potom chce podporovat podnikatelské klima, společnost založenou na znalostech. Vytvořit evropskou energetickou unii. I my máme jako prioritu zajištění energetické bezpečnosti, a to zejména ve vztahu k posledním událostem, které ohrožují ekonomickou bezpečnost. Takže i tady jsme v souladu. Juncker ve svém programu chce posilovat evropský průmysl, aby vytvářel aspoň 20 % HDP Evropy. Česká republika je na 35 %, takže toto je výsostný zájem České republiky, aby tento cíl byl dosahován i celoevropsky. Chce posílit dohled nad bankovním sektorem a zostřit boj s daňovými úniky, korupcí a praním špinavých peněz. Chce upevnit společnou evropskou měnu v rámci měnové unie a dosáhnout pro Evropu výhodnou obchodní dohodu se Spojenými státy. Pro Českou republiku, která je velmi významně závislá na exportu, je i jednání o dohodě o posíleném obchodním styku se Spojenými státy velmi výrazným krokem.

Takže toto všechno jsou i zájmy Čechů, které si myslím, že jsou v souladu a je potřeba je nadále sledovat.

Další části Junckerova programu se týkají toho, co tam budu dělat já jako komisařka pro portfolio spravedlnosti, spotřebitelské politiky, a rovných příležitostí. V oblasti lidských práv bude Evropská unie přistupovat - a já doufám, že se to podaří - k Evropské úmluvě lidských práv a bude dále pracovat na odstranění diskriminace znevýhodněných skupin. Musíme zajistit vysoký standard ochrany osobních údajů jako základního práva a posílit spolupráci členských států v boji proti terorismu, organizovanému zločinu a potírání korupce. I toto bude můj úkol v roli komisařky, protože mám jasný cíl prosadit institut evropského prokurátora.

Já už se tím dostávám k tomu, co budu dělat. To znamená, jsou to tyto tři posledně jmenované věci. Jistě jste zaznamenali debatu o tom, kdy mi bylo přiděleno portfolio a byla tady určitá kritika, že to není dostatečně ekonomické portfolio. Čím více se s ním seznamuji, tím více musím konstatovat, že moje portfolio a to, co tam budu dělat, bude ovlivňovat velmi silně ekonomiku členských států. Hodně se hovoří o tom, že je to portfolio, které je příliš široké a nesourodé. Souhlasím jen s prvním z těch tvrzení. Je to velmi široké portfolio. Víte, že jsem jako první v historii vůbec byla vystavena, když to tak řeknu, veřejnému slyšení před čtyřmi výbory. Taková šíře tady ještě nikdy nebyla.

Nesouhlasím s tím, že je to nesourodé portfolio, protože jsem přesvědčena, že oblast justice, lidských práv, spotřebitelské politiky, ochrany dat a rovných příležitostí tvoří jeden celek a je velmi dobře v souladu.

Co tedy budu dělat a o čem se budeme taky - nechci říct dohadovat, ale o čem budeme jednat i s Českou republikou? Mám za úkol zjednodušit podmínky pro přeshraniční podnikání. Mám na stole návrh pro zjednodušení přeshraničních insolvenčních řízení a přeshraničních obchodů po internetu. To by mělo přinést konkrétní částky jako příspěvek ekonomice Evropské unie. Mám za úkol odstranit byrokracii při volném pohybu osob. Víte, že když se někdo někde chce oženit v jiném státě nebo chce začít podnikat, tak musí přinášet notářsky ověřené překlady úředních dokladů. Chci dosáhnout toho, aby dokumenty byly vzájemně uznávány a aby občané byli méně obtěžováni takovými byrokratickými překážkami.

Mám za úkol dotáhnout do finále naprosto zásadní reformu ochrany dat. Je to reforma, která je velmi potřebná, protože zatím platí směrnice z předinternetového věku z roku 1995. A jistě si všichni uvědomujeme, jak nám internet zamával s našimi životy, jakým způsobem na jedné straně otevřel možnosti, informovanost, transparentnost, a na druhé straně, jak nás namnoze může taky ohrozit tím, že je nedobrým způsobem zacházeno s našimi daty.

Toto všechno je předmětem naprosto zásadní reformy ochrany dat, která je na stole a kterou musím dotáhnout. Samozřejmě musím také dotáhnout jednání se Spojenými státy, to bude moje první cesta do Washingtonu 11. listopadu, velmi pravděpodobně, kde budeme jednat o tom, aby ochrana evropských občanů byla velmi dobře zajištěna i při přenosu dat do Spojených států.

Mám tam řadu dalších podstatných bodů, ať jsou to základní lidská práva, respektování a dodržování resp. dohled nad dodržováním pravidel právního státu. Mám před sebou zásadní jednání s Maďarskem, kde máme velké pochybnosti, zda nedochází k systémovému porušení pravidel právního státu. Mám za úkol dohlížet nad otázkou diskriminace a přinést do života novou antidiskriminační směrnici.

Myslím si, že v lidskoprávní dimenzi bych měla mít tu ambici i mít určitý mimoevropský dosah a svým způsobem navázat na politiku Václava Havla, kterého jsem i s hlubokým přesvědčením citovala při svém veřejném slyšení.

Co se týče trestního práva, mám za úkol přivést do života institut evropského prokurátora, jak už jsem říkala, novelu regulace pro Eurojust, což je Evropská agentura pro právní spolupráci, a také možná v budoucnu některé úpravy, které se týkají evropského zatykače. Mám na starost celou širokou plejádu záležitostí, které se týkají společenské odpovědnosti korporací. Víte, že se hodně hovořilo o tom, že jsem dostala do portfolia krocení bankovních bonusů, bonusů, které dostávají bankéři, kteří dělají rizikové investice, a že tam je vlastně nepoměr v odměňování. Toto budu také řešit.

Mám tam celou velkou plejádu oblastí, která se týká ochrany spotřebitele, ať je to bezpečnost spotřebních produktů, ať je to dohled nad trhem. Takže kdo dnes říká, že to není ekonomické portfolio, tak už jenom v této oblasti má zásadní význam. Mám tam celou řadu problematických bodů, které se týkají hlavních nebo základních hodnot a jistě budou vzbuzovat velké diskuse.

Mám tam oblast, která se týká rovných příležitostí mužů a žen. Víte, že bystrá česká media glosovala a zaznamenala, že jsem zprvu měla rezervovaný přístup k tomuto tématu. Já jsem se nad tím velmi zamýšlela i pod vlivem dat a údajů, které jsem získala, když jsem se připravovala na veřejné slyšení. Vězte prosím, že jsem měla problém a mám problém se zjednodušujícím pohledem na ženy jako na slabou část společnosti. (Náhlý zvýšený hluk v sále.) Domnívám se, že ženy jsou silnou součástí společnosti a že se právem hlásí o větší díl společenské odpovědnosti. Tímto směrem bych chtěla jít, když budu prosazovat politiku pro rovné příležitosti mužů a žen, a zároveň v případech, kde jsou jasně statisticky prokázány schodky jako je například schodek v odměňování, tak tam budu přicházet s tvrdými regulačními opatřeními, která jsou potřeba.

Nebudu vás už dlouho nudit. Měla jsem potřebu vám říct, co jdu do Bruselu dělat a co jsou oblasti, ve kterých budeme spolupracovat. Moje portfolio se v podstatě velmi týká agendy paní ministryně Válkové, částečně se to týká agendy pana ministra Mládka v oblasti ochrany spotřebitele, týká se to částečně agendy pana ministra Chovance v oblasti ochrany dat. Mám tam celou plejádu věcí, kde budeme spolupracovat s panem ministrem Dienstbierem a zcela jistě i s panem ministrem Chládkem ve věci romské otázky, resp. problému, který máme ve školství.

Co se týče síly toho portfolia, je tam tolik průřezových politik, že já budu hodně - beru to s nadsázkou - mluvit ostatním komisařům do jejich práce, protože zrovna v té ochraně spotřebitele budu sledovat, jestli je ochrana spotřebitele dostatečně respektována například ve službách telekomunikací, energetice, ve finančním sektoru, v cestovním ruchu, takže tam je ta šíře velmi jasná.

Já bych byla ráda a mluvím tady naposled jako poslankyně a za pár dní už nebudu moci mluvit z toho úhlu pohledu české političky, ale ráda bych apelovala, abychom my jako Češi vzali Evropskou unii nikoliv jako svěrací kazajku, která nám oktrojuje regulaci, kterou nechceme, ale abychom ji brali jako příležitost k uplatnění vlastních ambicí i zájmů, jak jsem o nich mluvila před chvílí, při respektování zájmů ostatních.

Nezapomínejme, že společný prostor svobody a společný trh předpokládají také sdílení odpovědnosti a společná pravidla. Já osobně společnou Evropu chápu především jako společnou práci ve prospěch celku. Přestaňme se proto vymlouvat na Unii, že nám diktuje. Přestaňme být bruselštější než Brusel při transpozici směrnic do českého právního řádu. Veďme prosím dialog. Já jsem připravena i na dialog, kde se budeme trošku hádat, a jsem naprosto připravená ustoupit v momentu, kdy mě přesvědčíte, že Brusel přichází s nesmyslnou regulací, s těmi malými věcmi, které Jean-Claude Juncker sliboval, že nebudeme dělat, s věcmi, které zhorší situaci občanů Evropy. Jsem připravená na spolupráci včetně toho někdy třeba i vzrušeného dialogu.

Vím, že mluvím dlouho, ale promiňte mi prosím, je to moje poslední příležitost tady, takže si to trošku užívám. Ale už se blížím k závěru.

Ráda bych touto cestou poděkovala voličům za důvěru, kterou mě zvolili poslankyní Sněmovny Parlamentu České republiky. Já jsem si svůj mandát odpracovala nejvíce na ministerstvu, ale měla jsem možnost pracovat i na některých zákonech a při té práci jsem nahlédla, jak složité je přicházet s kvalitní regulací, jak složité je zohledňovat všechny zájmy společnosti, vybalancovat návrh tak, aby se trefil do nejlepšího řešení i s ohledem na ekonomičnost a funkčnost nových zákonů, a také jak je těžké si odpovědět na otázku, zda vůbec regulovat to či ono. Tuto otázku jsem si hodně kladla právě na ministerstvu.

Dovolte mi z tohoto místa poděkovat panu předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a hnutí ANO za příležitost vstoupit do české politiky a podílet se na formování politiky nové české vlády. Dovolte mi poděkovat vládě České republiky za spolupráci a za schválení mé nominace do pozice eurokomisařky.

Dovolte mi poděkovat výboru pro evropské záležitosti za souhlas s touto nominací.

Děkuji vám, kolegům a kolegyním v Sněmovně, za spolupráci. Přeji vám úspěch ve vaší práci zákonodárce. Přeji vám úspěch, který bude měřen nikoliv kvantitou nových zákonů a legislativní smrští. Přeji vám úspěch, který bude měřen kvalitou nových návrhů zákonů, a také zkvalitnění politické kultury, jíž je Sněmovna významným spolutvůrcem. Každopádně se těším na spolupráci s vámi z jiné pozice.

Dámy a pánové, odcházím s velmi silným pocitem, že moje země je na dobré cestě ve smyslu správně nastavené proevropské politiky, kterou nastolila nová česká vláda. Její součástí je silný hlas v evropských institucích a zároveň spolehlivost a předvídatelnost České republiky jako partnera. Odcházím na pozici nezávislé a nestranné eurokomisařky. Velmi si však uvědomuji a s ulehčením pociťuji silné zázemí sebevědomého, úspěšného středoevropského státu, mé země, České republiky.

Vážený pane předsedo, k dnešnímu datu se vzdávám v souladu s článkem 6 s § 6 jednacího řádu Sněmovny mandátu poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Děkuji vám za pozornost. (Bouřlivý potlesk v celém sále. Poslankyně poté přijímá gratulace od svých kolegů z hnutí ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…