Juchelka (ANO): Každý má právo kontrolovat média veřejné služby

11.01.2023 13:03

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 11. ledna 2023 k zákonům o České televizi a Českém rozhlasu

Juchelka (ANO): Každý má právo kontrolovat média veřejné služby
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Aleš Juchelka

Děkuji moc, paní předsedající. K panu kolegovi, který tady ale už není. Tedy dobrý den. (Smích v sále.)

Vaším prostřednictvím, mimořádná schůze Sněmovny byla u prvního čtení, takže teď se samozřejmě nenacházíme v mimořádné schůzi Sněmovny. Ale vy jste vyvolali mimořádnou schůzi Sněmovny u prvního čtení. Zablokovali jste celý den tady touto novelou uprostřed energetické a inflační krize. 10,5 hodiny se tady řečnilo i z vaší strany. A doufáme, že se řečnilo dobře, protože se o tom diskutuje. A z toho kvasu diskuse potom můžou vzniknout dobré věci, což ale není případ zákona o České televizi a Českém rozhlase, protože vy o tom diskutujete jenom tady z tohoto pohledu.

U pana poslance Laciny a Smoljaka, vaším prostřednictvím, tak samozřejmě na tom trvám. Vy budete hlasovat podle toho, jak oni budou říkat.

A co se týče nuancí a osobností u paní poslankyně Novákové, vaším prostřednictvím, nerozumím tomu, kam tím paní poslankyně směřuje, poněvadž já nechci mít v zákoně žádná specifika žádných osobností, které jsou voleny do rady, jenom z toho důvodu, že každý člověk má mít právo se přihlásit do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize, kór, když po něm chceme koncesionářské poplatky. A je úplně jedno, jestli to je vysokoškolák, anebo jestli má jenom maturitu, výuční list, anebo je bez vzdělání. Každý má právo kontrolovat média veřejné služby. A tím, že vy říkáte, že ho mohou nominovat pouze organizace, které mají desetiletou historii, tak tady toto právo zčásti pošlapáváte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.