Juchelka (ANO): Vícečetné rodiny se dostávají do problémů se započítáváním příjmů

27.01.2021 16:39

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2021 k zákonu o státní sociální podpoře

Juchelka (ANO): Vícečetné rodiny se dostávají do problémů se započítáváním příjmů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Aleš Juchelka

Moc děkuji, pane předsedající. Moc děkuji za slova u předchozích řečníků. Taky děkuji paní ministryni za tento návrh zákona. Každopádně bych chtěl, aby se její pozornost zaměřila i trošičku na problematiku vícečetných rodin, které si myslím, že díky tomuto zákonu jsou poněkud diskriminovány právě, a to vysvětlím, z důvodu toho, že mají více dětí třeba i na vysoké škole. Přídavek na dítě je dávkou státní sociální podpory na výživu a podporu dítěte a vlastně ani po valorizaci současného přídavku na dítě nedosáhne tuším ani poloviny životního minima u toho dítěte. Jedná se o dávku, která je podporující a obzvláště v této době, kdy je distanční výuka, kdy zažíváme právě to, že jsou děti doma s COVID-19, je to dávka, která je neoddiskutovatelným důležitým příjmem pro tyto rodiny.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Vícečetné rodiny se dostávají do problémů se započítáváním právě příjmů rodiny. Do příjmu rodiny se započítává nejen příjem ze zaměstnání, ale taky třeba rodičovský příspěvek. Dávka navíc nerozlišuje mezi příjmem rodiče a dítěte. Do dávky se tak započítává i vyplacené výživné na dítě, a to nejen u dítěte, jež toto výživné pobírá, ale i všech ostatních společně posuzovaných dětí. A tím vznikají třeba i konfliktní a třecí plochy u rodičů, kteří jsou rozvedeni. Do příjmu se započítávají jak příjmy např. z brigád dítěte, tak i příjmy z praxi konaných ve školách. U vícečlenné rodiny je více pravděpodobné, že se v ní vyskytují děti s různým věkem třeba na více stupních vzdělávání. A zvyšovaní koeficient tak umožňuje vlastně jakoby zabránit situacím, že rodina nemá nárok na přídavek na dítě, protože má třeba několik dětí na střední a vysoké škole, které se snaží si zlepšit svou životní situaci různými brigádami, a tím zvedají příjem společné domácnosti.

Zákon tak předpokládá, že rodina hospodaří s celým svým příjmem všech svých členů, tedy i příjmem dětí z brigád a praxí. Pokud se tedy student snaží co nejlépe zvýšit nebo změnit svou životní situaci, finanční situaci tím, že si zajistí své finanční prostředky pro umožnění třeba svého studia a zlepšení své životní úrovně a zároveň úrovně své rodiny s více sourozenci, může tak připravit paradoxně své další sourozence o přídavek na dítě a vlastně zhoršit jejich situaci.

Já samozřejmě chci, aby přídavek na dítě i pro rodinu s více dětmi přestal být chudinskou dávkou, tak jak uvádí ministerstvo v důvodové zprávě. A pro mě to je, pokud byste se na to zaměřili a já možná v tom duchu nachystám i pozměňovací návrh o narovnání podmínek mezi rodinami a podpoření společné solidarity, že je základem každého sociálního systému. A myslím si, že tímto pomůžeme zlepšit situaci těchto rodin nejenom pro tuto nelehkou dobu, ale i v následujícím období a posílíme tak velmi značně prorodinnou politiku.

Děkuji moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…