Jurečka (KDU-ČSL): Ekonomiku táhne z 60 procent spotřeba domácností

24.03.2020 16:39

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k rozšíření ošetřovného

Jurečka (KDU-ČSL): Ekonomiku táhne z 60 procent spotřeba domácností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji. Já bych chtěl stručně v obecné rozpravě shrnout princip našich pozměňujících návrhů za KDU-ČSL. Začal bych tím, že si musíme uvědomit, že především spotřeba domácností z 60 % táhne ekonomiku České republiky, a proto pokud podtrhneme, byť u části domácností, příjmy, tak jim pomáháme spouštět kolotoč krize, která bude mít hlubší dopady, než by musela mít. Proto jsme za KDU-ČSL připravili pozměňující návrhy, které se zabývají otázkou výše ošetřovného. Já se neumím ztotožnit s tou 60 %ní hranicí ani s tou argumentací, že vláda se k tomu případně vrátí, protože tyto rodiče budou už v polovině dubna postaveni před skutečnost, že jejich náklady neklesnou o 40 %, složenky prostě nebudou o 40 % nižší a budou je muset zaplatit.

Takže velmi apeluji na Poslaneckou sněmovnu, abyste zvážili pozměňovací návrh, který jsem dal. Dal jsem jich několik. Ale pokud jde o výši ošetřovného, dal jsem variantní návrh, který přiznává výši 100 % vyměřovacího základu, případně pozměňovací návrh, který přiznává alespoň 80 % vyměřovacího základu. Představte si situaci, že jsou rodiče, kdy je tam zaměstnanec maminka, která je třeba v rámci ošetřovného doma, a pak třeba manžel živnostník, který musel uzavřít svoji činnost, živnost. Byli postaveni do této obtížné situace. Není to pro ně vůbec jednoduché.

Dále v rámci svých pozměňovacích návrhů se také zabývám situací lidí, kteří jsou v rámci DPP, DPČ, tedy dohodě o pracovním poměru, dohodě o pracovní činnosti. Dost často jsou to třeba i lidé, kteří pracují jako asistenti v rámci škol atd., atd. Také zde jsem připravil pozměňovací návrh, který jsem upravil po ranní diskusi na sociálním výboru tak, abychom dali variantně dvě možnosti, abychom vycházeli z toho, že můžeme tento strop v případě DPP a DPČ dát na částku 7 890 Kč měsíčně, vychází to z minimální mzdy; nebo vycházím z průměrného ošetřovného, a tam je druhá varianta, která by těmto lidem přiznávala částku 14 600 Kč měsíčně. Argumentace, že někteří zaměstnavatelé tak obcházejí zákoník práce a podobně, v tento okamžik podle mě není úplně fér, protože ti lidé už prostě v té situaci jsou, musejí zůstat doma se svými dětmi a nemají moc na výběr. Nejsou schopni revidovat svůj pracovně-právní vztah u svého zaměstnavatele.

Dále jsme se snažili na podněty lidí z praxe řešit také jednu citlivou záležitost, a sice, že ne všechna města, obce zavřely své školky, ale někteří rodiče mají přirozeně strach o své děti a chtějí je ponechat doma, chtějí se jim věnovat a chtějí vlastně být v institutu ošetřovného, ale v tento okamžik na to nemají nárok, tak abychom mohli umožnit těmto rodičům toto dítě mít doma. Někdo může namítat, že to ti rodiče budou zneužívat. Já si nemyslím, že by dneska chtěl být někdo dobrovolně s dětmi několik týdnů doma, nechodit do práce, pokud tu možnost má. Ale prostě pokud má přirozený rodičovský strach, tak si myslím, že umožnit mu tuto formu a nerozlišovat mezi tím, jestli dítě je v první třídě a má 7 let, anebo je v mateřské školce a má 5 let, tak abychom to také mohli umožnit. Takže i tento návrh tady také máme.

A potom ještě dále ty návrhy, které navrhujeme, se týkají například lidí, kteří mají nad 13 let, co například v prvním stupni v rámci péče, aby i o ně se mohli starat lidé v rámci režimu ošetřovného, případně také navrhujeme vyjít vstříc tomu, aby v rámci ošetřovného se mohli zapojit prarodiče nebo zletilí sourozenci, prostě aby to bylo flexibilnější a dávalo to větší komfort vůči lidem, kterých se to týká.

Samozřejmě potom v podrobné rozpravě se k těmto pozměňovacím návrhům a k jejich číslům přihlásím.

Děkuji za pozornost a za případnou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě