Jurečka (KDU-ČSL): Pokud s námi vláda nebude jednat, není možné se dohodnout

15.02.2021 12:14

„Současný chaos, přeplněné nemocnice, statisíce těch co řeší existenční problémy, to je dosavadní výsledek vleklého nouzového stavu a práce premiéra,“ uvedl po jednání s hejtmany předseda lidovců Marian Jurečka a dodal, že celou dobu je připraven jednat, ale musí se jednat o diskuzi, kterou premiér vezme vážně.

Jurečka (KDU-ČSL): Pokud s námi vláda nebude jednat, není možné se dohodnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Trváme na tom, aby se nefungující pravidla změnila a nepřijímala se až po měsících odmítání, a to ještě prostřednictvím hejtmanů. „Pokud bychom měli premiéra, který je schopný uznat vlastní chyby a nebojí se jednat s experty, byť z opozičních řad, tak bychom dnes byli úplně jinde,“ doplnil Jurečka, který ještě dodal, že pokud nějaká dohoda bude nalezena, tak platí pouze za logického předpokladu, že je také naplňována a události posledních měsíců nás přesvědčily, že často něco slíbí, ale k naplňování dohod z jeho strany už nedochází. Musíme postupovat dle ústavy.

Premiér nebyl schopen se dohodnout s opozicí na prodloužení nouzového stavu včas, tak zvolil úhybný manévr, kdy si vzal jako rukojmí hejtmany, kteří moc jiných možností, než požádat o prodloužení nouzového stavu neměli. Do jaké míry to je nebo není protiústavní postup musí posoudit odborníci. „Za opozici jsme přišli se stejnými návrhy, jako dnes nabízí hejtmani. Podle nás by se premiér měl snažit dosáhnout dohody normálním ústavním způsobem, tedy včasnou domluvou s opozicí. Nezapomínejme, že tuto možnost měl už ve Sněmovně, všichni jsme ho k tomu vyzývali, přesto ji stále vytrvale odmítal a odmítá,“ uzavřel Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…