Jurečka (KDU-ČSL): Pokud se od řidičů peníze vyberou, mají se za ně silnice opravit

20.02.2019 20:21

KDU-ČSL chce rychlejší modernizaci i opravu důležitých krajských silnic. Navrhuje, aby větší část daně z nafty a benzinu putovala na výstavbu silnic.

Jurečka (KDU-ČSL): Pokud se od řidičů peníze vyberou, mají se za ně silnice opravit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

KDU-ČSL dlouhodobě prosazuje rychlejší modernizaci i opravu hlavních silnic. K tomu je ale nutné především posílit zdroje Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), které by byly nezávislé na státním rozpočtu. Lidovci proto chtějí změnit legislativu tak, aby výnosy ze spotřební daně z minerálních olejů putovaly do SFDI ve větší míře (konkrétně 50% hrubého výnosu). Příjmy fondu by se tak zvýšily (v porovnání se stavem pro rok 2018) o přibližně 36 miliard korun. Současně KDU-ČSL navrhuje, aby zákon garantoval, že 9% výnosu z daní půjde na opravdu silnic druhé a třetí třídy. To by odpovídalo zhruba 4 miliardám.

“V dubnu loňského roku byly krajům slíbeny čtyři miliardy korun na opravu silnic druhé a třetí třídy. Nicméně i přes tento příslib sama ministryně financí přiznává, že vláda nejspíše poskytne peněz méně,” vysvětluje první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který změnu legislativy navrhuje. “Právě proto je vhodné, aby byla vytvořena pravidla a zákon garantoval, že peníze na výstavbu silnic vyčlení a kraje tak budou moci daleko více systémověji své investice plánovat. Doposud se musí každý rok spoléhat na to, jestli vládě na tyto silnice v regionech zůstanou finance,” dodává.

Pokud by došlo k zvýšení podílu příjmu ze spotřební daně minerálních olejů, nemuselo by to nutně znamenat zvýšení rozpočtu celého fondu, ale určitou stabilizaci financování SFDI z výnosu spotřební daně. Roční příjmy z hrubého výnosu spotřební daně z minerálních olejů by dosáhly přibližně 44 miliard korun za rok. Navrhovaná změna proto cílí na stabilizaci příjmů fondu. Návrh by také zajistil, že z rozpočtu SFDI půjdou peníze přímo na opravu a modernizaci silnic druhých a třetích tříd. V současné době totiž taková garance neexistuje.

Spotřební daň z minerálních olejů většinově hradí řidiči. Nicméně do oprav a modernizace silnic tyto peníze v podstatě téměř neputují. SFDI totiž hospodaří převážně s penězi, které mu přijdou ze státního rozpočtu na základě priorit vlády. Je tedy na politické vůli, jestli se státní peníze na silnice vyčlení, nebo ne. "Proto je nutná úprava - není fér, aby řidiči platili daň z benzinu či nafty a tyto peníze se do silnic neinvestovaly. Pokud se na dani od řidičů peníze vyberou, mají se za to silnice opravit," uzavřel Jurečka.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.