Jurečka (KDU-ČSL): Rodiče se třemi a více dětmi mohou využívat daňový bonus bez omezení

22.11.2020 19:46

Poslanecká sněmovna podpořila návrh KDU-ČSL na zrušení stropu pro daňový bonus, který je dnes 64 tisíc korun ročně.

Jurečka (KDU-ČSL): Rodiče se třemi a více dětmi mohou využívat daňový bonus bez omezení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Výrazně to pomůže rodičům se třemi a více dětmi, kteří tak budou moci využívat daňový bonus na všechny děti bez omezení. Díky hlasům lidovců se podařilo také prosadit vyšší slevu na poplatníka. „Je to skvělá zpráva. Dokazujeme, že nižší daně pro pracující rodiče a rodiny se nám daří prosazovat,“ komentoval výsledek předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zrušení superhrubé mzdy není ekonomicky zodpovědné

Schválení poslaneckého návrhu premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy znamená výrazný propad veřejných příjmů ve státním rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová zároveň neví, z čeho obrovskou díru v rozpočtu zalepí. V době koronavirové krize, kdy rodiny, samoživitelky, živnostníci a malé firmy jsou na pokraji bankrotu, vláda nezodpovědně schválí zrušení superhrubé mzdy, které finančně pomůže především lidem s vyššími příjmy. Na tento fakt upozorňovali lidovci spolu s ekonomickými odborníky od začátku. Tuto obrovskou ztrátu zaplatí budoucí generace.

„I když v daňovém balíčku jsou i pozitivní nástroje podpory rodin či podnikatelského sektoru, tak tím, že prošel návrh poslance Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy ve výši výpadku příjmů ve výši 88 miliard korun, celý balíček KDU-ČSL podpořit nemůže! Sekeru ve výši 130 miliard korun nepodpoříme,“ řekl před hlasováním šéf lidovců Marian Jurečka.

„Daně jsou nástroj prosperity, sociálního smíru a solidarity. Vláda v daňovém balíčku nečiní ani jedno. Zadlužuje zemi, ekonomicky slabším nepomáhá a poškozuje obecní a krajské rozpočty,“ doplnil předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

„Nový daňový balíček schválený ve sněmovně je jedním slovem ekonomická katastrofa, která je spojená s hloupostí vládních představitelů. Namísto stabilizace příjmů rozpočtu spojeného s promyšlenými škrty, další díra a prohlubování dluhů. Tak se nechová odpovědný hospodář, ale diletant,“ nešetřil kritikou europoslanec a místopředseda lidovců Tomáš Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny