Jurečka (KDU-ČSL): Studenti se i po dvaceti letech učí na stejném vybavení

03.11.2019 21:34

Komentář na facebookovém profilu k podpoře zemědělského školství

Jurečka (KDU-ČSL): Studenti se i po dvaceti letech učí na stejném vybavení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Lidé častěji sleduji negativní a šokující zprávy, tak já se tady s vámi chci podělit o něco co mi tento týden udělalo radost, ale musím se trošku vrátit v čase zpět.

Když jsem byl ministrem zemědělství, tak mě mimo jiné štvalo to, v jakém stavu je střední agrární školství v ČR. Do vzniku krajů tyto školy mělo pod sebou přímo Ministerstvo zemědělství, po vzniku krajů si tyto školy převzaly kraje a Mze s nimi ztratilo prakticky kontakt, bohužel i metodicky.

Sám jsem prošel střední zemědělskou školou SZeŠ v Přerově, a tak jsem viděl, že studenti se i po dvaceti letech učí na tom stejném vybavení jako bylo za nás a už tehdy to byly staré stroje. Tak jsem napřed zkoušel apelovat na Ministerstvo školství a kraje, aby pomohli těmto školám nakoupit pomůcky a vybavení pro praxi. Bohužel to se to nepodařilo nějak systémově zlepšit.

Proto jsem se v roce 2015 rozhodl, že vybereme z ČR alespoň třicet škol (nejen zemědělské, ale i lesnické, potravinářské, vinařské zahradnické, veterinární...), podle jejich tradice, kvality, podmínek pro výuku atd. a pro tyto školy jsme vyčlenili z rozpočtu MZe ročně 50 mil. Kč na nákup pomůcek pro praxi studentů, aby ta technika, dílny, laboratoře a další pomůcky byly moderní.

Tento týden jsem měl možnost jednu z těchto škol navštívit a mám radost, že tam tato technika slouží ke kvalitní praktické výuce studentů. Jsem rád, že i po mém odchodu z MZe tento program podpory pokračuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.