Jurečka (KDU-ČSL): Studenti se i po dvaceti letech učí na stejném vybavení

03.11.2019 21:34

Komentář na facebookovém profilu k podpoře zemědělského školství

Jurečka (KDU-ČSL): Studenti se i po dvaceti letech učí na stejném vybavení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Lidé častěji sleduji negativní a šokující zprávy, tak já se tady s vámi chci podělit o něco co mi tento týden udělalo radost, ale musím se trošku vrátit v čase zpět.

Když jsem byl ministrem zemědělství, tak mě mimo jiné štvalo to, v jakém stavu je střední agrární školství v ČR. Do vzniku krajů tyto školy mělo pod sebou přímo Ministerstvo zemědělství, po vzniku krajů si tyto školy převzaly kraje a Mze s nimi ztratilo prakticky kontakt, bohužel i metodicky.

Sám jsem prošel střední zemědělskou školou SZeŠ v Přerově, a tak jsem viděl, že studenti se i po dvaceti letech učí na tom stejném vybavení jako bylo za nás a už tehdy to byly staré stroje. Tak jsem napřed zkoušel apelovat na Ministerstvo školství a kraje, aby pomohli těmto školám nakoupit pomůcky a vybavení pro praxi. Bohužel to se to nepodařilo nějak systémově zlepšit.

Proto jsem se v roce 2015 rozhodl, že vybereme z ČR alespoň třicet škol (nejen zemědělské, ale i lesnické, potravinářské, vinařské zahradnické, veterinární...), podle jejich tradice, kvality, podmínek pro výuku atd. a pro tyto školy jsme vyčlenili z rozpočtu MZe ročně 50 mil. Kč na nákup pomůcek pro praxi studentů, aby ta technika, dílny, laboratoře a další pomůcky byly moderní.

Tento týden jsem měl možnost jednu z těchto škol navštívit a mám radost, že tam tato technika slouží ke kvalitní praktické výuce studentů. Jsem rád, že i po mém odchodu z MZe tento program podpory pokračuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.