Jurečka (KDU-ČSL): Vláda rezignovala na zodpovědné hospodaření státu

21.09.2018 7:31

Vláda schválila v době rekordního hospodářského růstu rozpočet na příští rok s deficitem 40 miliard korun. Bohužel i přes varování Výboru pro rozpočtové prognózy, který považuje aktualizované srpnové odhady Ministerstva financí ohledně příjmů v návrhu státního rozpočtu na rok 2019 za optimistické, a tedy nadhodnocené.

Jurečka (KDU-ČSL): Vláda rezignovala na zodpovědné hospodaření státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Tato vláda i ve svém výhledu rezignovala na zodpovědné hospodaření státu a ani ve výhledu na další roky nepočítá s vyrovnanými rozpočty. Je to zvláštní, když nám ještě v roce 2014 Andrej Babiš sliboval, že bychom mohli mít někdy okolo let 2017/2018 a dále již vyrovnané rozpočty. K tomuto záměru postupným snižováním schodku směřovala vláda Bohuslava Sobotky. Bohužel současná vláda na tyto kroky dále nenavázala. Paní ministryně financí argumentuje, že celkově jsou naše veřejné finance v přebytku, a proto může být hospodaření vlády v deficitu. To je ale naprosto zavádějící argumentace.

Paní ministryně tím vlastně říká - protože obce, města a kraje hospodaří s přebytky, tak vláda může v klidu hospodařit s deficity, rozhazovat peníze a rezignovat na větší úspory. Kdyby podobnou argumentaci začaly používat obce a kraje, tak se tady za pár let mohou celé veřejné finance ocitnout v deficitu. Nelze říkat, že vládní nezodpovědnost je v pořádku, protože jsou tady zodpovědní politici na obecní a krajské úrovni!. Toto je naprosto nezodpovědná a šílená argumentace.

Především v době krize se nám toto může vymstít, protože obce a města nemohou své přebytky efektivně využít k oživení ekonomiky státu a zmírnění krize. Toto je role státu, který by měl mít rezervy pro krizová období. Stačí pohled do Německa, které v posledních letech tvoří rekordní přebytky. Vláda by se měla svoji politikou zaměřit na vnitřní úspory, které jen v oblasti IT mohou byt v řádu miliard korun. Bohužel, zde nevidím žádný další posun k zlepšení v této oblasti.

Stejně tak pomalý postup ministerstva, které při přijímání pracovníků například z Ukrajiny, kteří zoufale našim firmám chybí, připravuje náš státní rozpočet o významné částky z odvodu těchto pracovníků a daně z příjmu, která by při využitém potenciálu firem mohla byt daleko vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…