Jurka (ODS): Čalouněná sedadla i lepší zvuk. Kino prošlo modernizací

23.10.2021 11:17

Dobrodružství jednoho z nejslavnějších filmových agentů, který se naposledy hlásí do služby, nebo mocenské galaktické boje, které jsou nejlepší pozvánkou k většímu projekčnímu plátnu a lepšímu zvuku.

Jurka (ODS): Čalouněná sedadla i lepší zvuk. Kino prošlo modernizací
Foto: ODS
Popisek: ODS

Právě tím se mimo jiné chlubí zmodernizované kino Sokolský dům. Zástupci Městského kulturního střediska Vyškov, které má kino ve správě, věří, že diváci budou chodit nejen na loučení Daniela Craiga s postavou agenta 007 či na velkolepý remake legendární Du ny. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Nemalá část návštěvníků ocení pohodlné sedačky. Pevné hlediště jich nabízí 251 kusů. „Právě jejich absence nás roky tížila. V posledních dvou řadách sálu jsou nově dvojsedadla pro páry. Celkem je jich sedm. Zvýšil se rozměr sedaček i výška opěráku. V první řadě jsou pak demontovatelné sedačky pro místa invalidů,“ připomněl místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Došlo k celkové výměně akustického obložení, k rozšíření projekčního plátna, které zajistí lepší odrazivost a obrazovou kvalitu, či k doplnění LED osvětlení. Dosud byly v sále klasické žárovky, investice tak slibuje úspory na spotřebované elektrické energii. „Pokud někdo návštěvu kin po koronavirovém období odkládal, nejlepším důvodem pro návrat jsou nejen chystané filmové novinky, ale i právě skončená rozsáhlá rekonstrukce našeho kina. Sál je krásný, má výbornou akustiku. V případě obrazu si držíme dlouhodobě slušný standard, jsme nicméně připravení na další zdokonalování technologií,“ prohlásil vyškovský starosta Karel Jurka.

Právě divák se díky lepšímu zvuku může těšit na příjemné akustické parametry, které utiší až závěrečné titulky. „Obklady stěn a stropu jsou dělané speciálně pro zvuk v kinosálech. Dosud se v našem případě jednalo o akustické vlastnosti určené pro koncerty. Právě zvuk je jedním z klíčových prvků,“ popsal ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec.

Investici měla na starosti bratislavská společnost AkuDesign. Hotovo bylo včetně zkušebního provozu v polovině října. Dokončení se mírně posunulo i z důvodu řádění přírodního živlu z noci na pátek 25. června, kdy došlo k poškození střechy Sokolského domu. K pokračování bylo možné přistoupit až po likvidaci škod na sále a na jevišt i.

Plnění termínů ovlivnily také některé další vícepráce. „Například bylo nutné upravit vzduchotechniku s ohledem na velikost nových akustických panelů. Při projektování to nešlo zjistit, protože výdechy byly kryté původními obklady. Bylo rovněž potřeba zvolit jiné zapravení po uzavření původních vstupů do sálu. U těch hlavních zase nebylo možné dát zpět původní dřevěné ostění ani vytvořit čisté zednické zapravení,“ vyjmenoval některé dodatečné práce ředitel Kadlec.

Divácky nejatraktivnější část rekonstrukce stála přes 8,8 milionu korun. Pro příští rok je v plánu finální etapa, která se bude týkat především nákupu moderní projekční technologie.

Milovníci filmů se do kina poprvé podívají ve středu 27. října. Ve zrekonstruovaných prostorách uvidí nejprve dokumentární pohled do soukromí Karla Gotta nebo právě nejnovějš í bondovku Není čas zemřít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce