Jurka (ODS): Dožínky lidé oslaví tancem a dobrým jídlem. Zahraje Olympic

19.08.2022 11:17

Už několik dní Vyškované potkávají plakáty s bochníkem chleba na modrotiskové utěrce v ošatce podložené stébly zralé pše nice.

Jurka (ODS): Dožínky lidé oslaví tancem a dobrým jídlem. Zahraje Olympic
Foto: ODS
Popisek: ODS

Lákají na dožínky neboli obžínky, dovazná i dožatá – prostě poděkování za úrodu a slavnostní ukončení žní, kdy se čeleď s celou řadou zvyků radovala. Spousta veselí čeká i na Vyškovany a návštěvníky města. Jihomoravské dožínky se totiž letos konají ve Vyškově, konkrétně v neděli 28. srpna. A je se na co těšit. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Oslavy sklizně, které připomínají tradici zemědělství a řemesel, se pravidelně konají v některém z krajských měst. Organizaci má ve svých rukou vyškovská radnice a Městské kulturní středisko Vyškov, program připravují pod záštitou Jihomoravského kraje. Ve Vyškově se svátek konce sklizně naposledy konal poslední srpnovou neděli roku 2008. „Tehdy se jednalo o pátý ročník. Jsme rádi, že se do města vrací. Program, který stále ještě dolaďujeme, bude velmi lákavý. Těšíme se na něj a na všechny, kdo s námi chtějí pro žít tradiční zakončení žní. Oslavy mají v regionu dlouhou historii, jsem rád, že napíšeme další kapitolu společně,“ prohlásil vyškovský starosta Karel Jurka.

V době, kdy zlaté klasy obilí rozzářily pole, nastával pro venkovské lidi náročný čas žní. Jakmile úrodu sklidili do stodol a zajistili si tak zásobu na další rok, následovala hostina a tancovačka s muzikou.

Vyškovský program zahájí v 9:00 mše svatá a zrovna tak dožínkový jarmark na Masarykově náměstí. Ve slavnostním průvodu, který vyjde v 8:45 od Komunitního centra Bohumíra Bundži, přinesou krojovaní účastníci plody úrody. Mše se následně zúčastní zhruba padesát krojovaných z různých folklorních souborů z Vyškovska i širšího okolí.

V centru města bude př es 50 jarmarečních stánků. O hodinu později (10:00) odstartuje pestrý kulturní program tvořený vystoupeními řady folklorních souborů. „Návštěvníci v úvodu uslyší překrásný zpěv Barborek, který přiláká malý pramínek, aby spolu s dalšími pramínky vytvořily řeku Hanou. Po nich budou následovat pásma Klebetníčku, Trnky, Pantléku, přátel z Chorvatska a zazní zpěv Mužského sboru ze Sobůlek,“ vyjmenovala za organizátory Jana Otáhalová.

V odpoledním programu pak diváci na vlastní oči uvidí slavnostní předání dožínkových věnců Rostěnickou chasou, vázání snopů, hrabání a stavění mandele. Nebude chybět ani mlácení obilí starými cepy. „Po celou dobu bude vyhrávat němčický dechový orchestr a přítomní si vyslechnou nebo zazpívají i historickou moravskou hymnu. Závěr folklorního programu bude patřit hanácké besedě v podání všech krojov aných, kteří budou vystupovat v programu včetně Rychtářovské chasy,“ upřesnila za folklorní soubory Otáhalová.

Ještě předtím, konkrétně hodinu po poledni, vyjde dožínkový průvod s dechovým orchestrem. Tvořit jej bude i historická technika, chybět nemá hasičský veterán Austro Daimler vyrobený v roce 1927. „Krojovaní se budou řadit u Hřbitovního kostela Panny Marie, zamíří po silnici přes náměstí Čsl. armády ke kruhovému objezdu a u pošty se stočí na náměstí k pódiu. Komunikace bude od poledne do zhruba půl druhé odpoledne pro dopravu uzavřená,“ zmínil starosta Jurka. Široká veřejnost se s autem nedostane ani do ulic Kostelní a Dobrovského.

Omezení se výrazně dotkne i rezidentů a abonentů, bude nutné sledovat aktuální informace od městské policie. Zaparkovat nepůjde m imo jiné na Masarykově náměstí, za hygienickou stanicí (Městské parkoviště I) či za kruhovým objezdem u Hané (Městské parkoviště II). „Řidiče proto tímto žádáme o trochu shovívavosti a nadhledu,“ řekl starosta Vyškova.

Dožínkový program bude pokračovat v centru města, naváže na něj vyhlášení výsledků 13. ročníku soutěže o značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 17. ročníku soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy. Cílem je podpořit malé a střední firmy v regionech a zároveň představit a zvýšit oblibu regionálních potravin především mezi spotřebiteli. Výrobky mají mít pevnou vazbu k danému regionu: může se jednat o krajové speciality, o produkty, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní. Podvečer a večer budou ve znamení hudby, celodenní veselí zakončí koncert legendární skupiny Olympic.

Na parkovišti a zelených plochách za hygienickou stanicí a v zámecké zahradě se představí mimo jiné historické i současné zemědělské stroje, hasičská technika, chybět nemá chovatelská výstava, ukázky včelařství či vzdělávací projekt pro děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…