KAN: Epidemie odkryla tristní stav řídicího aparátu resortu zdravotnictví

06.04.2021 18:05

Usnesení ústřední rady Klubu angažovaných nestraníků 26. března 2021

KAN: Epidemie odkryla tristní stav řídicího aparátu resortu zdravotnictví
Foto: KAN
Popisek: Klub angažovaných nestraníků

I. K současné epidemické situaci:

Ústřední rada KAN:

  1. Konstatuje, že došlo k manažerskému selhání vlády ČR a jeho předsedy Babiše při řešení epidemické situace.
     
  2. Epidemie odkryla tristní stav řídicího aparátu resortu zdravotnictví (Ministerstva zdravotnictví) a některých jeho přímo řízených organizací.
     
  3. Při koordinaci opatření proti šíření nákazy a k ochraně zdraví obyvatelstva selhávají i další články státní správy, ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, financí, práce a sociálních věcí.
     
  4. Je absolutně nepřijatelné účelové a neodůvodněné upřednostňování některých jednotlivců i skupin při očkování vakcínami.
     
  5. Vláda nezvládá komunikaci s lidmi, zjevně neumí efektivně pracovat s daty a vysvětlovat lidem potřebné věci spojené s režimem nouzového stavu.
     
  6. Lidé, včetně některých bývalých i současných zastánců významných řídicích státních funkcí, kteří bagatelizují nebezpečnost nákazy, odmítají používání osobních ochranných prostředků a porušují nařízená zdravotně bezpečnostní opatření, nesou morální spoluodpovědnost za mrtvé a postižené i za další negativní dopady na naši společnost.
     
  7. Je absolutně nepřijatelné, aby v čele země nadále stál prezident Zeman, který otevřeně vyzývá k porušování platných zákonů a nařízení, používání nevyzkoušených vakcinačních přípravků, umocňuje současnou krizi tlakem na odvolání ministrů a lidí, kteří odmítají jeho neodpovědné nápady. Vyzýváme prezidenta Zemana k rezignaci a obě komory parlamentu ke krokům, které by ukončily jeho setrvávání ve funkci. Prezident hrubým způsobem poškozuje zájmy naší země.
     
  8. Vítá práci Nejvyššího kontrolního úřadu zaměřenou na efektivitu činnosti státních orgánů při obraně proti epidemii vysoce nakažlivé nemoci se smrtelnými účinky.

II. K rozhodnutí Ústavního soudu:

Ústřední rada KAN:

  1. Vítá snahu Ústavního soudu zrovnoprávnit počet hlasů voličů na mandáty poslanců.
  2. Konstatuje však, že rozhodnutí Ústavního soudu bylo učiněno pozdě a může vést až k ústavní krizi v případě nedohody v jedné ze dvou komor Parlamentu ČR.
  3. Vyzýváme politické strany a hnutí v obou komorách Parlamentu, aby urychleně nalezly podobu volebního zákona, aby nedošlo k dalším komplikacím při současné hluboké krizi.

III. K současné ekonomické situaci:

Ústřední rada KAN konstatuje:

  1. Babišova vláda nezvládá ekonomické dopady epidemie čínského viru.
  2. Epidemie drtivě dopadá na živnostníky, malé a střední podniky. Pomoc přichází pozdě, je malá a zatížená velikou byrokracií.
  3. Stovky miliard veřejných peněz jsou utráceny bez kontroly, pochyby budí i obstarávání věcí potřebných k mírnění důsledků epidemie.
  4. Na řadu podnikatelů dopadají chaotická a pozdní ad hoc rozhodnutí vlády.

IV. Jiné:

Ústřední rada KAN:

  1. Odsuzuje účelově dosazené členy a nového předsedu Rady České televize za jejich zřetelné nezákonné snahy mj. personálními čistkami ovládnout Českou televizi a její programové a publicistické vysílání, aby toto nejdůležitější médium veřejné služby ztratilo svou nezávislost a fakticky padlo do sféry vlivu neformálních a skrytých mocenských skupin.
     
  2. Podporuje veškeré organizované a spontánní akce divácké a posluchačské veřejnosti, zejména kulturních společenských kruhů, namířené proti omezování nezávislosti objektivityvysílání České televize.
     
  3. Upozorňuje a varuje před tendencemi institucí i vlivných s vládou ČR propojených osob zneužívat argumentaci a ohlušující prezentaci stávající katastrofální zdravotní, humanitární a ekonomické situace jako clonu zakrývající jak zastavení vyšetřování trestné činnosti, tak páchání nekalostí nových.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7