KDU-ČSL: Bez nároku na „izolačku“ pro přijíždějící ze zahraničí postrádá zákon smysl

25.02.2021 7:33

Senátorky za KDU-ČSL Anna Hubáčková a Šárka Jelínková chtějí, aby nárok na příspěvek pro osoby v karanténě nebo izolaci obdrželi i lidé, kteří se vracejí ze zahraničí.

KDU-ČSL: Bez nároku na „izolačku“ pro přijíždějící ze zahraničí postrádá zákon smysl
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Současná verze zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě nepočítá s variantou, že by denní příspěvek 370 Kč byl vyplácen i lidem, kteří přijeli z ciziny. Obě senátorky se obávají, že se jedná o demotivující podmínku a lidé by při trasování tajili, že byli v zahraničí.

„Toto ustanovení je podle nás v rozporu s ústavním právem na svobodu volného pohybu osob a je diskriminační,“ vysvětluje senátorka Anna Hubáčková, která je zároveň místopředsedkyní Ústavně-právního výboru, a podle které dané opatření do zákona vůbec nepatří. „Tvrdíme, že není možné prokázat, jestli se daná osoba nakazila v zahraničí nebo třeba až po návratu ze služební cesty nebo z návštěvy příbuzných. Tady se není o co opřít, proto to chceme ze zákona odstranit,“ dodává Hubáčková.

Mimořádný příspěvek 370 Kč mají získat zaměstnanci, kteří jsou v karanténě nebo izolaci s Covid-19. Příspěvek má být vyplácen k 60 % průměru jejich výdělku po dobu 10 dnů. Je to významný motivační prvek proto, aby lidé odcházeli do karantény, dodržovali ji a nezatajovali své kontakty při trasování.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.