KDU-ČSL: Chceme vysvětlení kontroverzních zakázek ministerstva zdravotnictví

15.04.2020 10:45

Ač tuzemské firmy nabízí své ochranné výrobky vládě už od počátku roku, ta je přesto objednává v zahraničí. Proč jsou stále upřednostňovány zahraniční firmy, i když tuzemské společnosti dokážou pokrýt poptávku co do rozsahu i kvality? Týká se to termokamer, nanotechnologií, výroby roušek, respirátorů a řady dalších produktů. KDU-ČSL žádá vysvětlení.

KDU-ČSL: Chceme vysvětlení kontroverzních zakázek ministerstva zdravotnictví
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Opakovaně se dozvídáme, že s českými firmami nikdo nejednal a na jejich mnohdy opakované nabídky nikdo nereagoval,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, kterého zajímá, proč stát dává přednost zahraniční produkci. „Nerozumíme tomu, proč se podporuje například dovoz termokamer z Číny, když minimálně jedna tuzemská firma mohla potřeby státu už dávno pokrýt,“ dodal Jurečka.

České firmy stát oslovuje od dubna

Vesměs až od dubna se začíná stát ozývat tuzemským firmám a zajímá se o možnosti spolupráce. „To je pro nás nepřijatelné, v současné situaci musí být naší hlavní prioritou co největší soběstačnost v dodávkách ochranných pomůcek a dalších strategických produktů jako jsou například zmiňované termokamery. Nemůžeme se spoléhat na to, co se podaří nakoupit v zahraničí, kdy se k nám dodávka dostane a v jaké kvalitě nakonec bude,“ uvedl Jurečka. Podle kterého se ve chvíli, kdy světový trh trpí akutním nedostatkem těchto produktů, musíme soustředit a maximálně podpořit především vlastní produkci a případně i následný export.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Nanotechnologie a termokamery máme vyvážet

Je to jedna z možností, jak rozhýbat současnou stagnující ekonomiku a vytvořit si do budoucna dobrou pozici v tomto segmentu. Patříme ke světovým lídrům v oblasti nanotechnologií, dokážeme uzpůsobit výrobu tak, aby se její kapacita dostala na maximum a převýšila tuzemskou spotřebu. Naším cílem by mělo být co nejvíce zásobovat okolní trhy a ne házet místním firmám klacky pod nohy. Krize podle něj přeje především připraveným a nanotechnologie nebo dodávky termokamer jsou správným směrem, jak se po odeznění pandemie nestát zase jen montovnou Evropy.

Z nulového obratu na miliardu – i to umí nouzový stav

Zároveň bude KDU-ČSL chtít po ministerstvu zdravotnictví vysvětlení, z jakého důvodu byly nakoupeny ochranné pomůcky za více jak miliardu bez DPH přes firmu, která do té doby negenerovala žádný zisk. „Zdá se, že nouzový stav byl zneužitý k podivným nákupům a pokud se potvrdí zpráva, kterou publikoval Deník N, měla by tyto nákupy důkladně vyšetřit policie. Jestliže se podezření povrdí, pak je namístě rezignace ministra zdravotnictví,“ doplnil europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…