KDU-ČSL: Lidovci mají nejvíce zvolených mladých zastupitelů do 35 let ze všech stran

03.10.2022 17:02 | Tisková zpráva

Odběr newsletteru Tiskové zprávy KDU-ČSL si i v těchto komunálních volbách udržela pozici lídra, když jako navrhující strana získala celkem 3 092 mandátů, což je nejvíce ze všech politických stran. Úspěšní byli také mladí kandidáti do 35 let za KDU-ČSL, kterých ve volbách uspělo celkem 402, což je dvakrát větší počet než má druhá nejúspěšnější strana. Silné zastoupení mají u lidovců i ženy, které tvoří přibližně třetinu nových zastupitelů. Zároveň má KDU-ČSL i nejvíce žen v horní komoře Parlamentu, celkem pět.

KDU-ČSL: Lidovci mají nejvíce zvolených mladých zastupitelů do 35 let ze všech stran
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Ze 402 nových lidoveckých zastupitelů do 35 let je 32 z nich členem mládežnické organizace Mladí lidovci. V letošních volbách jich kandidovalo celkem 112. „Zapojení mladých lidí do komunální politiky je velmi důležité. KDU-ČSL i Mladí lidovci se snaží jejich aktivitu podporovat a jsme rádi, že výsledky přichází v podobě velkého množství kandidátů a úspěšně zvolených komunálních politiků a političek,“ uvedla předsedkyně Mladých lidovců Helena Martinková.

„Někteří z našich mladých lidovců post zastupitele úspěšně obhájili, část mandát získala poprvé. Mezi nimi například 23letý Alexander Kacer ze Žarošice nebo Vojtěch Orlík z Šenova u Nového Jičína. Do zastupitelstva Prahy 7 se dostal také Ignác Okamura, syn poslance Hayata Okamury,“ doplnila Martinková.

„Mám radost z takového počtu mladých lidí zvolených za KDU-ČSL. Dlouhodobě jsou u nás mladí vítáni a těší mě jejich zájem o politiku. Úspěch ve volbách je ale jen začátek, práce jim začne až po ustavujících zastupitelstvech. Mnoho z mladých zvolených znám a vím, že budou poctivě pracovat. Tak jako třeba Ondřej Vlček z osmitisícového města Lipník nad Bečvou, kde je v současnosti uvolněným místostarostou a nejspíš bude v této roli pokračovat i nadále, což je skvělá zpráva,” uvedl poslanec za KDU-ČSL a člen Mladých lidovců Karel Smetana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …