KDU-ČSL: Plníme sliby. Prosadili jsme navýšení daňových slev na děti a obnovili jsme slevy pro OSVČ

13.01.2017 19:15

Poslanecká sněmovna schválila vládní daňový balík, který zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě a navrácení slevy na děti a manželku pro živnostníky uplatňující výdajové paušály.

KDU-ČSL: Plníme sliby. Prosadili jsme navýšení daňových slev na děti a obnovili jsme slevy pro OSVČ
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Schválená změna zákona zvyšuje slevu na dani na druhé dítě o 2400 Kč na 19 404 Kč ročně, na třetí a další dítě o 3600 Kč na 24 204 Kč ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13 404 Kč ročně.

„Pro rodiny tento krok navýšení slev na děti znamená, že rodiny a domácnosti mají za ty tři roky díky KDU-ČSL navíc o pět a půl miliardy korun, které jim zůstanou právě na to, aby je mohli investovat do výchovy dětí. Takže s tímto jsem spokojen, je to jedna z klíčových priorit KDU-ČSL, která byla naplněna. Dále jsme dnes odstranili nespravedlnost, kterou před lety zavedla vláda TOP 09 a ODS. Prosadili jsme splnění další z našich priorit a vrátili slevu na dítě a manželku i živnostníkům, kteří využívají paušál. I oni jsou přece rodiče a zaslouží si naši podporu,“ řekl Marian Jurečka, první místopředseda KDU-ČSL.

„Už čtyřikrát jsme snížili DPH na určité produkty – léky, dětskou výživu nebo pokrmy v restauracích, snažíme se daňovou zátěž postupně snižovat,“ dodal Jurečka.

Daňový balík nyní míří k projednání do Senátu a k podpisu prezidentem. V účinnost by měl vstoupit prvního dubna a vyšší slevy na děti pracujích rodičů bude možné uplatnit zpětně od počátku roku.

V Poslanecké sněmovně neprošly návrhy změn v EET, KDU-ČSL se však nevzdává.

„Mrzí mě, že naše návrhy neprošly, návrh výjimky pro podnikatele s ročními příjmy do 414 tisíc korun měl opravdu jasné rácio. Škoda, že jsme nedokázali přesvědčit naše koaliční partnery, aby to podpořili, protože pro to hlasovali i poslanci z jiných poslaneckých klubů, i opozičních. Ale my se budeme logicky snažit i po té druhé etapě a navrhovat změny ať už v tomto volebním období nebo dalším, aby EET byla racionální tam, kde má smysl. Tam, kde se ta daň skutečně může vybrat,“ dodal Jurečka.

Dnes přijatý balíček dále umožňuje obcím a svazkům obcí v případě, že si zřizují obchodní organizace (například ve vodárenství) a vytvoří zisk, tak ten zisk dnes musí nejprve zdanit, než se vrátí zpět obcím.

„Toto jsme dnes odstranili, protože víme, že tyto zisky obce zpětně investují do svého rozvoje nebo oprav. Dále jsme dnes z veřejnoprávních médií (ČT a ČRo) zpět udělali plátce DPH. České televizi to přinese zhruba půl miliardy korun na řešení nové digitalizace a uvolnění těch pásem, které dneska veřejnoprávní vysílání zabírá, pro Průmysl 4.0, pro zlepšení datových toků pro čtvrtou průmyslovou revoluci, která má posun produktivitu práce,“ řekl Jaroslav Klaška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…