KDU-ČSL: Trváme na rychlejším testování a trasování osob s možnou nákazou Covid-19

24.09.2020 17:11

Na jednání sněmovního zdravotnického výboru řešili jeho členové s novým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou aktuální situaci v souvislosti s explozivním nárůstem počtu nakažených nemocí Covid-19.

KDU-ČSL: Trváme na rychlejším testování a trasování osob s možnou nákazou Covid-19
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Místopředseda výboru a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský se ptal nového ministra na rychlejší testování a trasování, na lepší komunikaci se školami a na častější reportování zdravotnických zařízení.

Jeden z největších problému vidí lidovci v pomalém testování a trasování. Požadují proto urychlení obou těchto stěžejních procesů. „Výsledky by měl testovaný člověk znát do 24 hodin,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že by hygienická stanice měla vytrasovat člověka, který přišel do styku s nakaženým, do 48 hodin.

Podle Jurečky vláda trestuhodně nevyužila nabídky nanotechnologických společností, které nabídly pomoc s likvidací viru pomocí tzv. UV lamp nebo nanotechnologických nátěrů. „Byla to příležitost, jak lépe bojovat s šířením viru v prostorách, kde se zdržuje hodně lidí, typicky se jedná o školy a další obdobná místa,“ uzavřel lakonicky šéf lidovců.

KDU-ČSL také navrhovala, aby zdravotnická zařízení reportovala 2x denně o jejich vytíženosti kapacity lůžek a stavu zdravotnického personálu. „Požadavek na každodenní reporting o vytíženosti zdravotnických zařízení je naplněn a už funguje,“ oznámil bezprostředně po skončení jednání zdravotnického výboru Kaňkovský, který je rád, že apel lidovců ministerstvo alespoň z části vyslyšelo.

Lidovci stále však trvají na tom, aby ministr zdravotnictví představil odborné veřejnosti plán případných opatření v závislosti na vývoji počtu nakažených, počtu hospitalizovaných případů a volných kapacit zdravotnických zařízení s cílem nepřetížit zdravotní systém a ochránit rizikové skupiny obyvatel. Důležitá je návaznost i na sociální služby. „Plán dalších kroků nám ministr představil zatím jen v obecné rovině, bude záležet na možných scénářích vývoje nakažených,“ komentoval lidovecký poslanec.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Nepodceňujte komunikaci k veřejnosti

V minulosti docházelo k několika komunikačním omylům. Poměrně známými se staly výroky o zavření hranic na dva roky nebo nutnosti proměřování populace, které pronesl tehdejší náměstek ministra zdravotnictví profesor Prymula. Jeho slova následně dementoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Na základě těchto zkušeností je třeba jasně určit osobu, která bude zásadní sdělení k veřejnosti komunikovat. Současně je nutné jednoznačně určit, kdo vede strategii boje proti nákaze Covid-19,“ doplňuje Kaňkovský.

V neposlední řadě je podle Kaňkovského důležité vyvinout maximální snahu o předvídatelnost dalších opatření. „Co nejvíce se vyhnout opatřením, která výrazně zasáhnou veřejnost z hodiny na hodinu,“ dodal.

Komunikace směrem ke školám

Lidovci chtějí dále řešit špatnou komunikaci ministerstva zdravotnictví s MŠMT v souvislosti s navrhovanými opatřeními, na která musí školská zařízení rychle reagovat. „Ze strany řady středních škol a zejména vysokých škol je zřetelná kritika dosavadních postupů a špatné komunikace s oběma resorty,“ řekl Kaňkovský.

Podle Kaňkovského na jednání nepadla konkrétní odpověď na to, jak zajistí ministerstvo zdravotnictví posílení personálu krajských hygienických stanic. „Nevíme, jestli ministerstvo zdravotnictví počítá s větším zapojením studentů nebo armády,“ zmínil poslanec a primář havlíčskobrodské nemocnice.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.