KDU-ČSL: V Praze se uskutečnily poprvé dny evropského práva

11.06.2018 17:17

V Praze se ve dnech 7. – 8. června 2018 z iniciativy europoslance a předsedy Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu Pavla Svobody uskutečnily poprvé Pražské dny evropského práva (www.eulawprague.eu).

KDU-ČSL: V Praze se uskutečnily poprvé dny evropského práva
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

První ročník prakticky koncipované konference byl určen profesionálům práva Evropské unie, kteří potřebují mít přehled o jeho vývoji, a to hned ve více oblastech. Do Prahy se proto sjelo přibližně 120 odborníků na evropské právo z patnácti členských a dvou nečlenských států EU a několika mezinárodních institucí. Cílem konference bylo poskytnout odborně-praktický vhled do aktuálního vývoje v šesti vybraných oblastech práva EU. Konktrétně šlo o brexit, volný pohyb osob, azyl a migraci, soutěžní právo, vnější vztahy a duševní vlastnictví.

Účastníci si mohli poslechnout přednášky špičkových evropských profesorů i expertů z praxe. Hlavním speakerem konference byl prof. Koen Lenaerts, předseda Soudního dvora EU. Průběh debat řídili Dr. Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí a Emil Ruffer, český velvyslanec při Radě Evropy. Účastníky oslovil na začátku také předseda Nejvyššího soudu ČR prof. Pavel Šámal.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Vedle odborné stránky sledovala konference i další cíl – přilákat do Česka lidi z celé Evropy, kteří mají společné zájmy, a umožnit jim tak vzájemné poznání. To je kamínek do mozaiky lidských kontaktů, z nichž se vytváří skutečná Evropa a příspěvek k naplnění hesla jednoho ze zakladatelů poválečné evropské spolupráce Jeana Monneta "nesdružujeme státy, spojujeme lidi“. Je to rovněž krok k naplnění málo chápaného cíle Unie o "stále užším svazku mezi národy"," dodává ke konferenci její hlavní iniciátor Pavel Svoboda.

Partnery konference byly Europäische Rechtsakademie – Evropská právní akademie, think-tank Evropského parlamentu - EY Law, oficiálním pořadatelem byl Institut pro křesťansko-demokratickou politiku (IKDP).

Příznivé ohlasy přednášejících i účastníků snad povedou pořadatele i partnery této akce k tomu, že se se tato odborná konference brzy v Praze zopakuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…